Catalunya va liderar el sector de les vendes a l’exterior durant el 2012, amb un 26% del total de l’Estat espanyol

Les inversions estrangeres van disminuir, excepte les dedicades a la indústria, que van créixer.

“El 2012 va ser l’any en què la indústria catalana va exportar més de tota la història”, la qual cosa va situar Catalunya com la comunitat més exportadora de l’Estat espanyol, amb una taxa del 26,2% del total. Els sectors de l’alimentació i les begudes, l’agricultura, la maquinària i els equips mecànics i els vehicles de motor van liderar el creixement de vendes a l’exterior. El rècord en exportacions i l’increment d’inversió estrangera van fer que la caiguda del PIB del sector industrial de Catalunya es limités a l’1,1% durant el 2012 –a la resta de l’Estat va baixar un 2,9%– i se situés al mateix nivell que a la zona euro.

El secretari d’Empresa i Competitivitat, Pere Torres, va valorar ahir que mantenir aquest 2013 les xifres de vendes i de captació d’inversió exterior “donen una perspectiva de progressió” de l’economia catalana, tot i que va preferir no fer cap previsió sobre l’evolució del PIB. Segons l’Informe anual sobre la indústria a Catalunya 2012, les empreses van exportar béns per un valor de 58.283 milions d’euros, un 5,7% més que l’any anterior i un 15,4% per sobre del 2008, abans de l’esclat de l’actual cri-
si econòmica. Durant la presentació de l’informe, Torres va lamentar que la falta de crèdit a les empreses continua sent el principal fre per millorar els nivells d’inversió domèstica a la indústria.

Demanda interna feble

El deteriorament de les expectatives va provocar una disminució d’un 2,1% de la inversió industrial a Catalunya, mentre que el factor que va afectar més negativament les decisions d’inversió de les empreses va ser l’evolució de la demanda interna.

Tot i això, Torres va destacar que, “en el marc de la baixada de les inversions estrangeres a Catalunya, les que van anar destinades a la indústria van créixer”. Segons l’informe, aquestes inversions van augmentar un 6,2% en relació amb el 2011, i van representar la meitat del total d’inversions estrangeres al país.

En conjunt, la producció industrial va caure un 2,7%, a causa de l’evolució negativa d’indústries de sectors molt lligats al de
la construcció.

 
El govern ha identificat unes 200 empreses industrials de Catalunya que tenen en risc la seva continuïtat, de les quals entre 50 i 60 ja estan en concurs de creditors i al voltant de 150 més formen part del mapa de riscos que ha elaborat la direcció general d’Indústria. El director general d’Indústria, Antoni Maria Grau, va explicar ahir que s’ha signat un conveni amb els 13 jutjats mercantils de Catalunya amb el qual s’obliga els administradors concursals de les companyies que entren en concurs a comunicar la seva situació a la Generalitat en un termini màxim de 15 dies, amb l’objectiu de trobar solucions. Grau va indicar que el govern no disposa de fons de rescat, però ofereix “un ventall d’eines” per ajudar a la recuperació.