Catalunya augmenta un 42% la inversió estrangera el primer semestre d’any i se situa entre les regions més atractives d’Europa.

Les exportacions i la inversió estrangera són els principals arguments d’optimisme de l’economia catalana. A més de l’augment de vendes a l’exterior, Catalunya ha guanyat pes com a territori atractiu per a les empreses estrangeres, que han multiplicat les seves apostes inversores a casa nostra, la qual cosa es tradueix en un increment de l’activitat econòmica i la creació de llocs de treball.

De gener a agost només la regió del sud-est del Regne Unit –que inclou Londres- ha captat més inversions que Catalunya, que se situa com la segona regió europea quant a volum inversor, i tercera en llocs de treball creats i número de projectes d’inversió, també per darrere d’Irlanda. Són dades del fDi Market, el monitor d’inversions del Financial Times, que consolida així la tendència apuntada l’any passat, en què Catalunya ja va superar regions punteres com Île-de-France o Baden-Württemberg, i va quedar només darrere de la regió de Londres, Irlanda i Escòcia.

Tendència a l’alça
Les dades del ministeri d’Economia també confirmen la tendència a l’alça de la inversió estrangera a Catalunya. Segons el seu registre, les inversions exteriors han arribat a 1.666 milions d’euros durant el primer semestre de l’any, un 42% més que el mateix període de l’any passat.

Suposen un 24,4% de les espanyoles –Madrid en representa el 51,9%-, si bé aquestes xifres pateixen un biaix important per l’efecte seu i pel fet que les empreses només estan obligades a informar sobre les seves inversions inicials i no sobre projectes de reinversió. D’aquesta manera, si HP fes una inversió a la seva planta de Sant Cugat, a efectes del registre comptaria com a inversió de la Comunitat de Madrid, ja que la multinacional informàtica té la seva seu social a la capital espanyola, i no a Catalunya malgrat que la inversió s’hagi materialitzat a territori català.

Els atractius de l’economia catalana
L’atracció de talent internacional, el posicionament estratègic com a porta d’entrada d’Europa, costos competitius tant de mà d’obra com de subministraments, la qualitat de vida –Barcelona és des de 1996 la ciutat preferida pels directius expatriats, segons l’European Cities Monitor-, les infraestructures tecnològiques i científiques i, darrerament, l’estatus com a nou focus del sector TIC i mòbil gràcies a iniciatives com el Mobile World Congress, són els principals atractius de Catalunya a ulls dels inversors. Ens ho explica Inma Rodríguez, gerent de Business Intelligence i Atenció a l’Inversor d’Invest in Catalonia, el programa d’atracció d’inversions estrangeres de la Generalitat de Catalunya.

Rodríguez remarca que l’actual context econòmic és complicat, i que les xifres en termes de captació d’inversions són positives. Creu que el repunt pot tenir relació amb la reducció de costos laborals i recorda, en aquest sentit, que una part important de les inversions encara correspon al sector industrial –el 51% de les tramitades a través d’Invest in Catalonia-.

Font: web viaempresa