Una nova generació d’investigadors comença a desenvolupar aplicacions informàtiques a mida per a empreses en un entorn col·laboratiu global. En els propers 2 a 5 anys començaran a consolidar aquestes aplicacions en camps com la negociació electrònica de conflictes, sistemes de coordinació intel·ligents i sistemes de reputació i confiança.
Una nova generació d’aplicacions informàtiques, basades en la interacció entre persones i màquines, ens acosta cada vegada més a un model d’economia 3.0, en què les eines seran més intuïtives. Conegudes com Tecnologies de l’Acord, es tracta d’uns programes informàtics que ofereixen solucions pràctiques i a mida per les empreses que necessiten abordar tasques complexes que requereixen la interacció i cooperació entre múltiples agents.
Aquestes aplicacions, per exemple, ajuden a millorar tasques d’aprovisionament electrònic, poden simular mercats, agilitzar els sistemes d’emergències mèdiques intel·ligents, realitzar negociació electrònica, ajudar en la resolució de conflictes en línia, millorar l’atenció al client, etc.
Amb l’objectiu de donar a conèixer les Tecnologies de l’Acord i les seves aplicacions a les empreses, l’Institut d’Investigació en Intel·ligència Artificial (IIIA-CSIC), ubicat al Parc de Recerca UAB, va organitzar el 6 de març a Barcelona una Jornada al World Trade Center, que buscava ser un punt de trobada entre investigadors i empresaris que volen convertir tecnologies que estan en les seves primeres etapes de desenvolupament, en solucions i oportunitats de negoci.
S’espera que algunes d’aquestes aplicacions comencin a consolidar-se en els propers 2 a 5 anys, com les basades en la negociació electrònica, els sistemes de coordinació intel·ligents o els sistemes de reputació i confiança. “I una mica més enllà, en un termini d’uns 10 anys, s’albira la creació d’aplicacions que permetin la compra col·lectiva, el disseny i evolució de comunitats virtuals, la definició de projectes col·laboratius o aplicacions basades en mons virtuals”, explica Carles Serra, vicedirector de l’IIIA-CSIC.
Font. notícia de www.uab.es 07/03/2012