El projecte Magic, coordinat per l’ICTA-UAB, estudiarà i desenvoluparà en col·laboració amb la Unió Europea, estratègies digitals noves per a un millor ús de la ciència a els procesos de governança. L’objectiu és evitar l’ús de simplificacions excessives en la presa de decisions.

Les polítiques aplicades per la Unió Europea per donar resposta a problemes ambientals globals sovint estan basades en “evidència científica” que parteix de models científics que no tenen en compte les nombroses implicacions d’aquestes problemàtiques mitjançant l’ús de diferents escales i dimensions d’anàlisi. Com a conseqüència, aquesta “evidència científica” basada en una ciència reduccionista no sempre aborda aspectes rellevants i, molt rarament demostra ser efectiva proporcionant els resultats esperats.

Aquesta és la premissa de la qual parteix el projecte científic MAGIC impulsat per l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) que ha estat subvencionat amb 7,5 milions d’euros per la Unió Europea (Programa Horizon 2020) per analitzar el paper actual de la “evidència científica” en la presa de decisions polítiques en aquesta institució i proposar formes més eficaces d’utilització de la ciència en aquests processos.

El projecte “Moving towards Adaptive Governance in Complexity: Informing Nexus Security” està coordinat per l’ICTA-UAB i compta amb la participació d’altres universitats i instituts científics d’Espanya, Escòcia, Països Baixos, Noruega, Itàlia i Alemanya, així com del Joint Research Center de la Comissió Europea.

Proposen un model de “coproducció d’informació útil” en què un equip transdisciplinar d’investigadors -que integri l’experiència de diferents disciplines- treballi de manera conjunta amb el personal de la Unió Europa per identificar els aspectes rellevants a tenir en compte en l’estructuració del problema i per desenvolupar una anàlisi integrada i efectiva que aporti informació útil en la presa de decisions. Aquest model de coproducció ha de garantir una millor qualitat de l’evidència científica necessària per implementar l’Estratègia 2020 de la Unió Europea i una discussió ben informada a nivell internacional sobre qüestions globals com el canvi climàtic o la seguretat alimentària.

El projecte MAGIC començarà amb una avaluació crítica de totes les narratives existents fins ara en matèria de sostenibilitat, proposant un pensament alternatiu i innovador. En concret, aquesta avaluació crítica consistirà en una anàlisi quantitativa basada en el concepte del “nexe”, és a dir, establint un vincle entre la seguretat alimentària, energètica i de l’aigua (en relació als patrons i consum), el clima i els usos del sòl. Aquesta anàlisi integrada i de múltiples escales està basada en un plantejament innovador que combina conceptes teòrics desenvolupats a partir de la teoria de sistemes complexos, l’ecologia sistèmica, la bio-economia i els estudis de ciència i tecnologia.