El Grup de Sensors i Biosensors de la UAB, dirigit pel professor Manel del Valle, ha desenvolupat una llengua electrònica per identificar tipus de cava, mitjançant la combinació de sistemes de sensors i eines matemàtiques avançades de processament.

El dispositiu permet obtenir de manera automatitzada una classificació semblant a la que realitzaria un sommelier i pot ser d’ utilitat per a la detecció de defectes durant l’elaboració d’aquests vins.

Els diferents tipus de cava varien en la quantitat de sucre que s’afegeix amb el licor d’expedició després de la segona fermentació (la que dóna el gas carbònic). Per això és interessant conèixer la quantitat de sucre afegit, ja que aquesta serà la que determinarà el tipus de cava produït. La classificació resultant és: Brut Nature (menys de 3 g/L, sense sucre afegit), Extra Brut (menys de 6 g/L), Brut (menys de 12 g/L), Extra Sec (12-17 g/L), Sec (17-35 g/L), Semisec (33-50 g/L) i Dolç (més de 50 g/L).

Per dissenyar la llengua electrònica per a caves, els investigadors han dut a terme la identificació de diferents mostres de cava en base a mesures voltamperomètriques. Gràcies a la combinació de sistemes de mesura químics i eines matemàtiques avançades de processament -l’anàlisi de components principals (PCA), la transformada wavelet discreta (DWT) i les xarxes neuronals artificials (ANNs)-, han aconseguit mimetitzar el sistema del gust humà i dur a terme una tasca de distinció entre les diferents classes de cava, obtenint una classificació semblant a la que realitzaria un sommelier. A més, mitjançant l’ús del mètode de l’addició estàndard de segon ordre (SOSAM), ha estat possible la quantificació del sucre afegit en el procés de producció del cava, la qual demostra el potencial d’aquestes eines de processament.

La llengua pot identificar actualment tres tipus de cava: Brut, Brut Nature i Semi-sec, però amb un entrenament adient pot arribar a distingir tots els tipus que hi ha al mercat.

Data d’elaboració: 02/09/2011
Font i fotografia: notícia Cerdanyola info, 27/07/2011