L’antropòloga de la UAB Adriana Kaplan dirigirà la nova Fundació Wassu, una institució pionera a Espanya per a l’atenció i la prevenció de la mutilació genital femenina des de la recerca i la transferència de coneixement. La Fundació Wassu va ser presentada ahir, 14 de febrer, pel vicerector de Transferència Social i Cultural de la UAB, Bonaventura Bassegoda.
La mutilació genital femenina (MGF) és una pràctica tradicional perjudicial que afecta a 140 milions de dones i més de 3 milions de nenes a l’any a l’Àfrica Subsahariana. Gàmbia és un dels països amb major prevalença de MGF (78,3%) i les dones gambianes immigrades presenten la taxa de fecunditat més alta d’Espanya, la qual cosa trasllada el problema al nostre país. La MGF comprèn tots els procediments, que de forma intencional i per motius no mèdics, alteren o lesionen els òrgans genitals femenins i presenta conseqüències negatives, immediates i a llarg termini per a la salut de les nenes i de les dones.
 
La professora Kaplan, directora de la Càtedra de Transferència del Coneixement Parc de Recerca UAB – Santander, lluita des de 1987 per prevenir la MGF de les joves subsaharianes, des de la recerca aplicada, la transferència del coneixement i la proposta de rituals alternatius a les poblacions afectades. Va crear el 2008, amb el suport de la Fundació “la Caixa”, l’actual “Observatori Transnacional d’Investigació Aplicada a Noves Estratègies per a la Prevenció de les Mutilacions Genitals Femenines”, amb seu a Espanya i Gàmbia, que estarà allotjat a la Fundació Wassu.
 
El treball de l’Observatori s’ha traduït, per exemple, en la creació d’un Pla Nacional de Prevenció i Atenció de la MGF a Gàmbia, que s’està implementant a través del propi Ministeri de Salut del país. Aquest pla es basa en la investigació clínica i qualitativa, realitzada a Gàmbia des de l’any 1989, que va proporcionar informació valuosa sobre la percepció de la MGF per part dels i de les professionals gambians i gambianes i també sobre les complicacions mèdiques relacionades amb la MGF. La metodologia de l’Observatori està en curs d’exportació a Mauritània, Kenya, Tanzània i Etiòpia. A Espanya, el treball amb professionals d’atenció primària (en salut, educació i treball social) ha afavorit una significativa disminució de casos de MGF en nenes immigrants
 
La creació de la nova Fundació Wassu permetrà afrontar els nous desafiaments vinculats al creixement del projecte tant a Àfrica com a Europa. Es consolidarà el projecte i s’agilitzarà la captació i gestió dels recursos, el que permetrà potenciar encara més la investigació aplicada i la transferència del coneixement, pilars de la Fundació Wassu.
 
En una primera fase, la Fundació Wassu incorpora com a patrons fundadors la UAB, la Fundació UAB (FUAB) i l’ONG espanyola Wassu Gàmbia Kafo, contrapart a Gàmbia. La Fundació Wassu compta a més amb el suport de la Fundació Parc de Recerca UAB en qualitat de Responsabilitat Social Corporativa. A partir d’aquest nucli, la Fundació Wassu incorporarà nous agents interessats a curt i mitjà termini.
 
Per a la professora de la UAB Adriana Kaplan, impulsora del projecte, “el potencial d’aquesta iniciativa rau en que és un enfocament amb base científica, es tracta d’investigació aplicada a la transferència del coneixement en cascada cap a les institucions i professionals de la salut, i des d’aquests a les pròpies comunitats; rau també en la circularitat de l’abordatge transnacional que es porta a terme des de 1989, les dones immigrants aquí traslladen els seus coneixements a allà; i, finalment, es basa en l’apropiació del projecte per part de les institucions de cada país, que el consoliden com una proposta fàcilment exportable”.

 

Font i fotografia: notícia del PRUAB 15/02/2012