Cristina Casellas és promotora tecnològica de la Unitat de Functional Printing & Embedded Devices d’Eurecat, ubicada a Mataró. En aquest entrevista ens explica en el potencial de la impressió funcional i de l’electrònica impresa perquè petites, mitjanes i grans empreses puguin desenvolupar nous productes en aquest àmbit.
Quin és el principal avantatge de la impressió funcional?
La impressió funcional té com a principal avantatge la creació de nous productes flexibles de baix cost. És una tecnologia disruptiva, que ofereix la possibilitat de combinar diversos components electrònics en un sol procés de fabricació sobre un mateix substrat.
El dissenyador o l’equip d’innovació poden disposar de més llibertat a l’hora de conceptualitzar el seu producte gràcies al factor de forma que ofereix la electrònica impresa flexible. Un altre avantatge és que gràcies a la fabricació additiva, la reducció de costos i pes respecte l’electrònica convencional pot ser significatiu.
Amb quin tipus de materials treballeu?
Treballem amb materials d’altes prestacions i propietats especials que ens permeten crear fàcilment nous productes. Per exemple: tintes conductores, semi conductores, dielèctriques, amb efectes cròmics… També podem additivar les tintes amb nano i micro-partícules per aconseguir diferents efectes.
Actualment estem focalitzats en el desenvolupament de tintes conductores elàstiques i tintes resistents a la deformació amb l’objectiu de crear formes complexes sense perdre les propietats intrínseques.
Quines són les principals línies de recerca de la Unitat de Functional Printing & Embedded Devices?
La recerca se centra en la fotònica, l’electrònica impresa, l’enginyeria electrònica avançada i l’adquisició de dades.
També apostem fortament per la impressió funcional i per la biofuncionalització de superfícies que, gràcies a la incorporació a Eurecat del CTNS, hem pogut trobar la complementació que ens faltava per tornar a apostar per aquesta línia d’avantguarda.
INNOVACIÓ TECNOLÒGICA PER EMPRESES
Quin tipus d’empresa pots estar interessada a desenvolupar nous productes a partir d’aquesta recerca aplicada?
Diferenciem dues tipologies d’empresa. D’una banda, empreses de nova creació que estiguin treballant en nous productes. Gràcies a l’electrònica impresa és possible conceptualitzar-los des de zero. També són un públic objectiu totes aquelles empreses innovadores que vulguin aportar valor als seus productes actuals en cartera a partir de l’electrònica impresa, la funcionalització de superfícies o l’electrònica a mida.
Què ofereix Eurecat les empreses que vulguin desenvolupar aquests tipus d’innovacions?
Eurecat compta amb un ampli coneixement del sector de l’electrònica impresa i de la impressió funcional. La Unitat de Functional Printing & Embedded Devices està formada per un equip d’una vintena de professionals especialitzats en diferents àmbits de recerca tecnològica com la formulació dels materials, els processos d’impressió, la conceptualització de productes o el prototipatge entre d’altres. Disposem de tres laboratoris equipats amb les darreres tecnologies al servei de les empreses.
Pots donar-nos dos exemples per empreses o la indústria?
Estem treballant per desenvolupar un envàs intel·ligent el marc d’un projecte RETOS amb Germark, Torres i Vinícola del País. L’objectiu és desenvolupar una etiqueta sensoritzada amb il·luminació incorporada a les ampolles de licor. El sector del packaging és un dels més interessats a aportar valor als seus productes mitjançant la incorporació de l’electrònica impresa i considera a Eurecat com un soci tecnològic de referència.
D’altra banda, l’empresa Viuho ens ha encarregat el desenvolupament d’un mòdul de comunicació satèl·lit perquè esportistes o persones que practiquen esports de risc puguin ser localitzades en una situació d’emergència.
Es tracta d’un tipus d’innovació tecnològica a l’abast de petites i mitjanes empreses?
Totes les noves tecnologies tenen un cost d’arrancada significatiu, però una vegada superada aquesta etapa, els costos es poden veure reduïts dràsticament. La possibilitat de poder imprimir l’electrònica ja de per sí es calcula que la reducció del cost és molt significatiu.
Per exemple, en el cas de les cel·les fotovoltaiques impreses el retorn d’inversió per a les empreses respecte a les cel·les de silici és veu reduït de 2 anys per les cel·les de silici a uns pocs mesos amb les cel·les orgàniques fotovoltaiques impreses de 3a generació. En el cas dels inmold electronics (funcionalització de plàstics amb electrònica impresa), podríem parlar d’una reducció de fins un 30% de cos i fins un 70% en termes de pes.
TENDÈNCIES I REPTES
Estem molt lluny d’utilitzar pantalles de televisió flexibles?
El sector dels displays és el que està més avançat pel que fa a l’ús de l’electrònica impresa. Grans companyies com Samsung i LG ja ofereixen pantalles de TV corbes amb tecnologia OLED. Per tant, és qüestió de temps que portem la pantalla de TV plegada en una butxaca.
Per què Mataró pot esdevenir un nou centre d’innovació en impressió funcional?
Ara per ara som un referent en electrònica impresa a Catalunya i Espanya i ens volem posicionar com un centre d’excel·lència en impressió funcional pel sud d’Europa com a pol de coneixement. És una tasca difícil com a unitat, però amb la massa crítica que tenim ara mateix amb Eurecat i les sinèrgies que tenim amb altres unitats que possibiliten que el nostre offering sigui més complert.
Crec que serà més fàcil a mig termini, poder competir a nivell europeu amb centres com Fraunhofer, VTT, Holst Centre o Tecnalia.
Font: http://eurecat.org/lelectronica-impresa-ens-permetra-portar-una-pantalla-de-tv-plegada-a-la-butxaca/