Arriba l’última entrega del Dietari dels emprenedors, amb les claus i els millors consells per triomfar a l’ecosistema ‘start-up’ dels Estats Units

Volíem acabar aquesta sèrie d’articles compartint amb vosaltres les 10 millors regles i trucs que hem après després d’un any i mig emprenent al Silicon Valley:

1. Tria bé el teu equip
Emprendre és un joc d’equip i necessites tenir els millors al teu costat. Forma equip amb aquelles persones que et complementin, que siguin millors que tu i assegura’t que compartiu la mateixa passió i objectius. No hi ha dificultats ni barreres que es resisteixin a un equip unit i en sintonia.

2. Busca aliats
És un camí ple de turbulències i és molt important tenir el recolzament i persones de referència per orientar-te. Guies, mentors, consellers, companys, familiars i amics. Alguns ja els tens al teu costat i d’altres els hauràs de buscar.

3. Combina el microscopi i el telescopi
Com diuen aquí, per emprendre s’ha d’estar focused, és a dir, centrat i totalment focalitzat amb el teu projecte. És important tenir el “microscopi” ben enfocat per fixar bé els objectius i atacar-los amb determinació. Però a l’hora, s’ha tenir ben calibrat el telescopi per poder veure l’univers que representa el teu projecte. Davant d’una dificultat és vital poder allunyar-se’n i veure les coses en perspectiva. Això et permetrà relativitzar qualsevol problema, no perdre mai el rumb i recordar quina és l’essència del teu projecte.

4. ‘Play hard-have fun’
Juga dur però passa-ho bé. En aquest joc t’hi has de deixar la pell i treballaràs com mai ho has fet però per sobre de tot gaudeix! Si en algun moment t’amoïnes més del compte, agafa el telescopi i mira-ho en perspectiva. Pren-te les dificultats com un repte, com una part més del joc i segueix avançant.

5. Aixeca’t
És un joc dur i cal arromangar-se perquè aniràs per terra més d’una vegada. L’important no és les vegades que caiguis sinó les vegades que t’aixequis.

6. Surt de l’edifici
Moltes vegades la quantitat de feina fa que et tanquis en tu mateix, literalment. Si vols saber si el teu projecte tindrà bona acceptació o no, no perdis el temps consultant estadístiques o preguntant a amics i coneguts. Surt al carrer i pregunta als teus usuaris, el seu feedback serà l’eina més valuosa per dirigir el teu projecte cap a l’èxit.

7. Pivota
Una de les millors definicions que hem sentit del terme start-up és la que fa l’Steve Blank: “una start-up és una organització temporal que cerca un model de negoci escalable i replicable”. Per tant, partim de la base que la teva visió inicial no serà la més òptima des d’un principi però això no és pas negatiu. L’important és saber pivotar i anar redirigint el teu model de negoci per adaptar-lo a les condicions del joc en cada moment.

8. Les idees no es roben, es comparteixen
A quants ens ha passat que expliquem la nostra idea o projecte a algú i ens diu: -Ostres que bo! Això no ho expliquis a ningú que et robaran la idea!- Bé, no sabem si és algun aspecte intrínsec del ser humà o si és més aviat un tema cultural. En qualsevol cas has de tenir clar que l’important no és la idea sinó l’execució. Tots els emprenedors que hem conegut en els darrers anys i ens incloem a nosaltres, ens hem fet un fart d’explicar i compartir la nostra idea amb tanta gent com hem pogut i, fins al moment, no ens consta cap denuncia per robatori d’idees. En canvi, el que si que ens consten són innumerables sinergies, contactes, col·laboracions, millores, avenços, correccions, ajudes, feedbacks, ànims, energia i tota mena d’aspectes positius. Així que no pateixis que ningú et robarà la idea, tu només preocupat d’executar-la i compartir-la tant com puguis.

9. La competència és bona
Un dels altres defectes és pensar que quan alguna cosa ja existeix, no hi ha res més a fer. Quan descobrim que la nostra brillant idea ja existeix abaixem el cap i llancem la tovallola… Doncs no! La competència és bona! És un clar indicador de que allò que has visualitzat té sentit i que si algú altre ho està fent vol dir que hi ha un mercat interessant darrere. Com hem dit abans, l’important és l’execució així que mira què fan bé i què malament i aprofita-ho per executar la teva idea millor que la competència.

10. ‘Fake it until you make it’
Fes-ho veure fins que ho aconsegueixis. Cóm deia la Di-Ann Eisnor de Waze, en el seu article, als catalans i als europeus en general, ens costa fer el que se’n diu “vendre fum” perquè tenim la sensació d’estar mentint. No es tracta d’enganyar sinó saber vestir bé la teva visió a través d’un discurs sòlid, inspirador i a la vegada agosarat. Si el teu projecte encara no es tan gran com el visualitzes, utilitza tots els teus recursos per transmetre aquesta visió sense necessitat d’encongir-la.

Abans d’acomiadar-nos, volem aprofitar aquest darrer article per agrair a VIAempresa i a tots els que ens heu estat llegint per haver-nos permès fer aquest recull i compartir la nostra experiència amb tots vosaltres. Donar-vos les gràcies a tots els que ens heu donat suport i heu fet possible que MakeEatEasy sigui ja una realitat. I en especial, gràcies Marina per estar sempre allà, des del minut zero i al màxim nivell!

Per a tots aquells que teniu una idea en ment o voleu començar a emprendre, us donem tots els ànims perquè feu el primer pas. Tinguem clar que no tots els que ho intenten acaben triomfant però tots els que triomfen ho han intentat. I el triomf, al cap i a la fi, és el que un vol que sigui. Pels que ja us trobeu igual que nosaltres, plens de fang en el terreny de joc, us direm el que sempre ens diu un gran amic d’Olot: “pit i collons!”

Fins aviat!

Font: http://www.viaempresa.cat/ca/notices/2013/07/les-10-regles-per-emprendre-al-silicon-valley-1441.php