L’alumnat de 5è de Primària de l’Escola Serraperera ha presentat oficialment a l’Ajuntament les cooperatives Cerdanyola Forever i Entretots que desenvoluparan durant aquest curs.
 
La creació d’aquestes cooperatives escolars i la fabricació i comercialització del producte objecte de les empreses es realitza dins del programa Cultura emprenedora a les escoles que s’impulsa al centre de manera pionera a la ciutat amb el suport de l’Ajuntament de Cerdanyola i la Diputació de Barcelona.
 
Durant l’acte de presentació, l’alumnat va rebre de mans de l’alcaldessa, Carme Carmona, el Número d’Identificació Fiscal (NIF) de les seves cooperatives.
 
Els tutors de les dues classes de 5è, Pilar Cajaraville i Ignasi Millan i els nens i nenes van explicar davant l’alcaldessa; el regidor de Promoció Econòmica, Francisco Ortiz i la regidora d’Educació, Maria Reina, la feina realitzada durant aquest primer trimestre en el que s’ha fet la constitució de la cooperativa i s’han redactat els estatuts. Al segon, es fabricarà el producte i al tercer trimestre es farà la comercialització del mateix.
 
Pilar Cajaraville explica que l’objectiu del projecte és “aprendre a aprendre” ja que “aconseguir aquesta competència és molt difícil de fer a l’escola tal i com ho entenem avui dia”. Per tant, destaca que “es necessiten projectes com els de la cooperativa per poder valorar i tirar endavant aquesta competència”. Cajaraville pensa que les escoles han d’anar apostant per projectes com aquest on la seva principal finalitat sigui aquesta: “la d’aprendre a aprendre de l’alumnat”.
 
Ignasi Millan indica que es tracta d’un projecte transversal ja que tracta totes les matèries: la llengua, amb la redacció de documents; les matemàtiques, amb l’estudi de mercat; el coneixement del medi, amb el coneixement de les institucions i equipaments de la ciutat i la plàstica per dissenyar el logotip i els productes. Millan remarca que el projecte toca totes les àrees curriculars i això permet que l’alumnat no treballi d’una manera parcel·lada sinó que els permet avançar d’una manera molt transversal.
 
Els presidents de les dues cooperatives, Ainara Costa, de Cerdanyola Forever i Bernat Guillem, d’Entretots, mostren la seva satisfacció pel projecte i comenten que, tot i que ja estan treballant en els productes que comercialitzaran, encara no han fet les votacions per escollir-los.
 
L’alcaldessa de Cerdanyola, Carme Carmona, felicita a l’alumnat per haver sabut prendre decisions amb consens i per aprendre a treballar en grup. Carmona destaca que es tracta d’una iniciativa “traslladable a altres escoles de la ciutat i, per tant, és un benefici per tot Cerdanyola.
 
Entretots és la cooperativa de cinquè A i Cerdanyola Forever, la de cinquè B. Les dues cooperatives ja han creat els seus e-mails de contacte: entretots24@gmail.com i forever.cerdanyola@gmail.com.
 
Durant el curs escolar, l’alumnat crea i gestiona una cooperativa escolar amb el recolzament de la comunitat educativa, l’administració i altres agents socials de la seva localitat. L’objectiu és fomentar l’autonomia i la iniciativa personal, ensenyar a aprendre i millorar les competències social i ciutadana, lingüística, digital, cultural, artística i matemàtica en una iniciativa d’interacció amb el món real.
 
L’escola mantindrà aquest programa els pròxims cursos i l’objectiu és que en el futur s’incorporin més centres de primària a aquesta iniciativa.