Per al taller de Coneixement de la banca ètica vam comptar amb la col·laboració de Joana Gómez, directora de la Fundació Seira, que va donar a conèixer als infants que van assistir-hi els diferents tipus de banca i com fan el finançament a la societat. Però sobretot el taller va tractar sobre el funcionament de la banca ètica, que inverteix els diners en activitats econòmiques que generen benefici però que actuen amb responsabilitat social i de la banca cooperativa, que s’organitza a través d’una gestió democràtica i participativa dels seus socis/es, buscant sempre el benefici de les persones. També van aprendre que moltes vegades coincidia en que un mateix banc era alhora banca ètica i cooperativa i que finançar-se a través d’aquest tipus de banca significava contribuir a la millora la qualitat de vida de la societat i el medi ambient. Els nens i nenes assistents van poder conèixer la importància de com saber negociar a l’hora de demanar un préstec.
El taller d’Intercooperació es va poder fer gràcies a la col·laboració de l’empresa “OYE optimització. excel·lència i responsabilitat social” nascuda al viver d’empreses de Cerdanyola del Vallès i va ser impartit per l’associació “FES millora” d’intervenció social educativa. En aquest taller es va treballar el com i per què la cooperació entre diferents cooperatives genera innovació i millors resultats: fa i és un bé comú que per separat i/o competint no s’obté. L’alumnat va constatar-ho directament fent una acció de co-creació conjunta on van practicar la intercooperació.
Els altres tallers van anar a càrrec de personal municipal d’Alcaldia, del Servei Municipal de Treball, de Servei de Promoció Econòmica i del Servei d’Educació.
Segona jornada
La segona activitat d’intercooperació es fa a cadascuna de les cooperatives, i consisteix en la transferència del que han après en la jornada de tallers. Cada grup haurà d’explicar a la resta de la cooperativa el que va aprendre en el taller al que va assistir, de manera que en acabar aquesta fase s’arribi a tenir una base de coneixement compartit. Des de l’Ajuntament s’ha facilitat a les escoles una proposta didàctica per dur a terme aquesta activitat. La tècnica municipal de l’àrea d’Alcaldia que va impartir el taller de pla de comunicació també ha previst seguir en contacte amb les cooperatives per seguir-hi treballant al llarg de tot el curs.
Finalment, i seguint les indicacions que planteja la Diputació de Barcelona, es farà el possible per fer una trobada de cooperatives de caire més lúdic abans del dia de la venda al mercat. Caldrà valorar la possibilitat de que aquesta trobada vagi més enllà de l’àmbit municipal.
Font: http://cerdanyola.info/societat/les-cooperatives-escolars-mantenen-limpuls/