José Ignacio Fernández Vera, director general de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) ha afirmat que “l’objectiu és augmentar el percentatge de donacions de ciutadans a la Ciència a través del crowdfunding fins al 30 per cent del total, tal com succeeix a la resta d’Europa”.

Dels 8.400 milions que les Fundacions Privades van invertir en obra social, solament 100 es van destinar a la Recerca i la Ciència. Els 150 experts reunits en la “II Jornada de Finançament de la Ciència i Innovació Social (FCIS 2015)” assenyalen que és necessària una major conscienciació social per la Ciència.

Dels 62 milions d’euros recaptats a Espanya durant 2014 per a projectes utilitzant crowdfunding, segons dades de l’estudi de la Universitat de Cambridge en col·laboració amb l’Associació Espanyola de Crowdfunding, amb prou feines 800.000 euros es van destinar a donacions per a la Ciència. El director general de la Fundació Espanyola per a Ciència i Tecnologia (FECYT), José Ignacio Fernández Vera, ha assenyalat sobre aquest tema que “els 800.000 euros de donacions de persones a la Ciència a Espanya és encara un percentatge molt reduït i és necessari una major labor de conscienciació i participació dels ciutadans per la Ciència i la Innovació”. “Als Estats Units i països com el Regne Unit, per exemple, les donacions particulars representen més del 30 per cent del total dels projectes de finançament col·lectiu mitjançant crowdfunding”, ha concretat Fernández Vera. 

Aquestes declaracions les ha realitzat el director general del FECYT en el marc de la II Jornada de Finançament de la Ciència i Innovació Social (FCIS 2015), que s’ha desenvolupat el passat dijous 16 de’abril al Parc Tecnològic del Vallès (PTV) de Cerdanyola del Vallès. Per la seva banda, Pere Gascón, president del Comitè Organitzador del Congrés ha dit que “la Societat, malgrat que cada vegada més s’està percebent la importància del treball dels nostres científics i el seu valor per al progrés, encara no ha vist la necessitat de col·laborar activament amb aquestes iniciatives de finançament col·lectiu, malgrat que ja hi ha diverses plataformes especialitzades i experiències consolidades de crowdfunding, sobretot en l’àmbit cultural”. 

La Jornada FCIS 2015 ha estat inaugurada pel director general de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Recerca (FECYT), José Ignacio Fernandez Vera; el director general de Recerca de la Generalitat de Catalunya, Josep M. Martorell; el director general del Parc de Recerca de la Universitat Autònoma de Barcelona (PRUAB), Buenaventura Guamis; i per l’alcaldessa de Cerdanyola del Vallès (Barcelona), Carme Carmona. Aquesta jornada, que reuneix uns 150 experts de tot l’Estat en finançament de projectes científics, té com a principal objectiu, segons Carme Carmona, presidenta del Comitè organitzador “aportar coneixement, potenciar idees, crear sinergia i estimular la creativitat a l’hora de plantejar projectes científics per al seu finançament, més enllà dels recursos públics”. L’esdeveniment ha estat organitzat per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), l’Institut per a la Promoció de la Ciència i la Recerca (IPCI) i l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès. 

Les donacions a la Ciència tindran el mateix tracte fiscal que les donacions en cultura o obra social

D’altra banda, José Ignacio Fernández Vera ha assenyalat que “dels 8.400 milions que les Fundacions Privades van invertir en obra social, solament 100 es van destinar a la Recerca i la Ciència. “És necessari major conscienciació social en la Societat per a la Ciència i fer-la més atractiva fiscalment per augmentar el percentatge d’inversió”. En aquest sentit ha comentat la imminent disposició de Llei que equipararà els desgravaments fiscals de la cultura o obra social a la Ciència (75 per cent a les donacions que no superin els 150€). Per la seva banda, el director general de Recerca de la Generalitat de Catalunya, Josep M. Martorell ha comentat que en el cas de Catalunya es podria afegir en el tram autonòmic un 15 per cent més, per la qual cosa el desgravament estaria prop del 90 per cent.

Font: web del PTV