El proper curs, la UAB rebrà 24 estudiants xinesos de doctorat a través del programa de beques del China Scholarship Council (CSC), organisme del govern xinès. Aquests joves investigadors realitzaran la seva tesi doctoral a la Universitat durant una estada de tres anys.

Des de fa cinc anys, el CSC convoca 6.000 ajuts, repartits entre les 100 millors universitats xineses, destinats a facilitar que estudiants realitzin els seus estudis de doctorat a l’estranger. En l’edició del 2010, un centenar d’aquests estudiants van escollir universitats espanyoles per realitzar la seva estada.

L’ajut cobreix una assignació mensual per a les despeses corrents, així com les despeses de transport d’anada i tornada. No inclou, però, l’import de la matrícula, que, en el cas de la UAB, serà coberta per la pròpia Universitat durant els tres anys d’estada a Barcelona.

La UAB havia rebut 54 sol·licituds per obtenir-hi una plaça. D’aquestes, finalment han estat 24 les que han obtingut les beques del CSC. Se situa, doncs, com la universitat catalana que més en rebrà. Els estudiants xinesos provenen de 16 universitats diferents i ja tenen cadascun un tutor assignat a la UAB que serà el seu director de tesi. Realitzaran estudis doctorals a les següents àrees de coneixement: ciències de la computació, enginyeria electrònica, llenguatge i ciència cognitiva, ciències de materials, neurociències, educació, química, salut i medicina animal, economia de l’empresa, biotecnologia, salut pública i geografia.

L’Oficina de la UAB Xangai actua com a nexe per facilitar l’estada dels investigadors. La Universitat va obrir el 2008 aquesta oficina per potenciar les relacions amb un país estratègic en el seu projecte d’internacionalització. Alguns dels estudiants que vindran a través de les beques del CSC provenen d’universitats amb les quals la UAB ja ha signat acords d’intercanvi i col·laboració. Durant el curs 2010-2011, la UAB va acollir 111 estudiants xinesos de grau, màster i doctorat i 135 estudiants xinesos de formació continuada.

La UAB ha estat una universitat capdavantera en les relacions amb la Xina des que va ser la pionera en l’ensenyament de la llengua xinesa i en el desenvolupament d’estudis d’Àsia oriental. A l’oficina de Xangai, la UAB treballa per difondre especialment els seus programes de màster i de postgrau; la Universitat ha participat en diverses trobades internacionals; i ha establert acords de col·laboració amb centres tecnològics del sector de l’alimentació. La UAB, a més, ha impulsat, conjuntament amb Casa Àsia i la UB, la creació de l’Institut Confuci de Barcelona.

Data d’elaboració: 22/08/2011
Font: notícia Portal Excellence, 01/08/2011
Fotografia: logo UAB