L’atur, la falta de perspectives i la precarització de les condicions laborals empenyen molts de professionals, sobretot els més joves, a espavilar-se a l’estranger. Les demandes principals vénen d’Alemanya i dels països nòrdics, on necessiten enginyers i infermeres.

El drama de l’atur -especialment greu en determinats col·lectius com els joves i determinades professions com l’arquitectura o la infermeria- ha fet invertir les dinàmiques migratòries i de ser una terra d’acollida, Catalunya ha passat a exportar mà d’obra qualificada a la recerca de les oportunitats laborals. Aquests moviments d’enginyers, informàtics, infermeres, fisioterapeutes, arquitectes i altres professionals dibuixen el mapa de la fuga del talent d’aquesta crisi.

En alguns casos, aquests fluxos estan animats per les ofertes de feina procedents de la UE. És el cas dels enginyers industrials i de les TIC i de les infermeres, segons explica José Luis Gredilla, tècnic del Servei d’Ocupació de Catalunya(SOC) circumscrit en la xarxa de mobilitat laboral europea Eures, que fa d’intermediari entre les empreses estrangeres i els catalans que hi busquen feina.Les sol·licituds que es reben són bàsicament de personal tècnic qualificat.

A Alemanya, demanen enginyers industrials sèniors molt especialitzats i infermeres i a Noruega, Suècia i Dinamarca, sobretot enginyers informàtics i de telecomunicacions i també infermeres. Tanmateix, en una enquesta recent sobre tendències de contractació mundial s’adverteix que a Alemanya hi ha símptomes d’esgotament.

Per altres col·lectius com els arquitectes, el motor principal de l’emigració és l’alta taxa d’atur i la falta de confiança en el futur. Aquí, però, no hi ha ofertes sobre la taula i les oportunitats sovint cal buscar-les fora del continent europeu. 

Font:notícia de  L’econòmic maig 2012

Fotografia de Alvy c.c.2.0c.

+ info