El 29 de novembre es van lliurar els premis als tres projectes guanyadors del Programa Generació d’Idees 2013, una iniciativa conjunta de la UAB i el Parc de Recerca UAB que aquest any celebra la seva segona edició, dedicada a impulsar iniciatives en el sector bio  desenvolupades per estudiants de doctorat i investigadors de la Universitat.

El primer premi ha estat atorgat a MyStone, una eina que permet agilitzar el procés d’identificació i classificació dels càlculs renals. Aquest dispositiu també ofereix, amb el seguiment d’un uròleg, les pautes alimentàries i el tractament mèdic més adient, segons el tipus de càlcul renal. El dispositiu ha estat desenvolupat pels investigadors Francisco Blanco, Montserrat López-Mesas i Manuel Valiente, del Grup de Tècniques de Separació en Química (GTS) del Departament de Química, i Felipe Lumbreras i Joan Serrat, del Centre de Visió per Computador de la UAB.

El segon premi ha estat atorgat al projecte Celifast, un biosensor per al ràpid diagnòstic de la malaltia celíaca, presentat pels investigadors Ona Illa, Jean-Didier Marechal i M. Isabel Pividori del Departament de Química i Jofre Ferrer de l’Institut de Biotecnologia i Biomedicina. L’equip ha desenvolupat un biosensor per a diagnosticar la malatia celíaca de forma ràpida, com a solució a l’actual lentitud del diagnòstic. Es tracta d’un medidor analític digital de celiaquia que funciona amb una tira reactiva a la prova del gluten, a partir d’una gota de sang, i que ofereix resultats en temps real, amb un 100% de fiabilitat.

Els guanyadors del tercer premi han estat Enric Vidal i Ferran Sala, investigadors del Centre de Recerca en Sanitat Animal, que han presentat el seu projecte SESC. Es tracta d’un servei de suport al diagnòstic als escorxadors, que ofereix una gestió integral per identificar malalties de rellevància en salut pública i salut animal. El SESC proporciona eines, mitjançant consultes telemàtiques i laboratorials, per a arribar a aquest diagnòstic i per a millorar l’eficàcia de la inspecció veterinària.

Els guanyadors han obtingut un primer premi de 2.500 € i sis mesos d’incubació a l’Edifici Eureka, un segon premi de 1.500€ i un tercer premi de 1.000 €. Un jurat d’experts en valorització d’idees de negoci ha estat l’encarregat d’escollir els vencedors d’entre els sis projectes que havien quedat finalistes en una selecció prèvia.

Segons el director general del Parc de Recerca UAB, Buenaventura Guamis, “aquests guardons reconeixen la viabilitat tecnològica i econòmica dels projectes, a més d’altres factors com el grau d’innovació, l’estat de desenvolupament, el model de negoci, l’equip, la necessitat del mercat i la qualitat de la presentació. En definitiva, es tracta d’ajudar els nostres investigadors a fer el pas que els separa del mercat, guiant-los en el procés de transformació d’un projecte de recerca en un projecte empresarial”. 

L’anterior edició del Programa va generar la creació de 2 noves empreses de base tecnològica: Mass Factory, creadora de l’aplicació per invidents OntheBus, i Visual Tagging Services, que ha desenvolupat un software per impulsar la compra al moment de productes visionats des de la televisió o internet.

Els altres projectes finalistes 

La resta de projectes finalistes han estat 3D Endoscopy Navigation, un software de procesament d’imatges per aplicacions clíniques, dels investigadors del Centre de Visió per Computador Débora Gil, Jorge Bernal, Carles Sánchez i Raúl Alcaide; Virmon, un dispositu portàtil per a la detecció precoç d’infeccions virals, dels investigadors Marc Masa, de LEITAT, i Núria Busquets, del Centre de Recerca en Sanitat Animal; i finalment In-Situ industrial bioenergy, una proposta pel tractament de residus orgànics industrials, dels investigadors Sergio Ponsá Salas, Joan Colón Jordà i Francisco Javier Lafuente Sancho, del grup BIO-GLS de l’Escola d’Enginyeria de la UAB.

Font: web PRUAB