La UAB, a través del Grup de Tècniques de Separació en Química (GTS) i el Centre de Visió per Computador (CVC), ha desenvolupat un nou dispositiu mèdic per l’anàlisi ràpid dels càlculs renals. El dispositiu, que porta per nom MyStone, oferirà en pocs segons una resposta individualitzada al pacient des de la mateixa consulta de l’uròleg.
Aquesta rapidesa en l’anàlisi no només suposarà una millora de l’atenció al pacient –que tindrà un diagnòstic i un tractament sense necessitat de visites addicionals- sinó que també permetrà reduir el cost de l’anàlisi ja que no serà necessari enviar les mostres a un laboratori extern.
Aproximadament la meitat dels pacients que han patit un episodi de litiasi renal, en patirà un altre durant els pròxims 5 anys. Amb la utilització de MyStone serà possible reduir la taxa de reaparició dels càlculs renals en un 50% sobre l’índex actual.
La complexitat de la malaltia condueix a la formació de càlculs renals de diferent natura, fet estrictament lligat al desordre metabòlic patit per cada pacient. Per tant, resulta fonamental analitzar cada càlcul per tal de determinar-ne el tipus i assignar unes pautes de tractament i dieta al pacient per reduir la possibilitat de generar una nova pedra.
Els resultats obtinguts amb MyStone aniran complementats amb una sèrie de recomanacions sobre el tractament més adient en un informe generat pel mateix software que analitza la mostra. “El fet de proporcionar un suggeriment de tractament al mateix moment, que s’aplicarà sota prescripció mèdica, permetrà reduir a més el nombre de visites a la consulta, augmentant així l’eficiència del centre de salut”, afirma Montserrat López, investigadora del GTS-UAB.
El desenvolupament del dispositiu, que va ser el guanyador de la segona edició del Programa Generació Idees de la UAB y del Parc de Recerca UAB, compta amb el suport de la Generalitat a través d’ACCIÓ i del programa Valtec, que té l’objectiu d’impulsar els processos de valorització de la tecnologia per tal que aquesta arribi al mercat.