en els últims deu anys, Europa ha invertit al voltant de 10 mil milions d’euros en la creació de laboratoris de nanociència i nanotecnologia arreu del continent. Ara, per tal d’optimitzar recursos i estimular una recerca en col·laboració, la Comissió Europea ha aprovat el projecte NFFA-Europe, que pretén integrar el seu potencial i les seves capacitats en nanociència per poder implementar la primera infraestructura global d’invesigació en nanociència.

El projecte NFFA-Europe reuneix a vint institucions punteres en aquest camp, entre les quals hi ha sincrotrons, centres de recerca i universitats d’Itàlia, França, Alemanya, Suïssa, Grècia, Regne Unit, Àustria, Eslovènia i Espanya. L’objectiu és integrar les seves infraestructures i laboratoris i posar-les a l’abast d’un gran nombre d’investigadors de diverses disciplines perquè puguin desenvolupar projectes de recerca amb un fort impacte innovador. El projecte persegueix, així, crear sinergies per oferir les millors instal·lacions per fer recerca sobre les propietats dels materials a nanoescala, tant als científics acadèmics com a les empreses.

Gràcies a aquesta iniciativa, investigadors de totes les regions d’Europa i de diferents àmbits podran accedir a les infraestructures necessàries per desenvolupar el seu projecte en totes les seves fases i amb els mètodes més específics i precisos, que inclouen des del desenvolupament de models teòrics i simulacions numèriques amb superordinador, fins a la síntesi de nanomaterials, i diferents processos de fabricació i caracterització d’estructures a la nanoescala.

S’estima que al llarg del projecte, que tindrà una durada de quatre anys i un pressupost de 10 milions d’euros, al voltant d’uns 1.000 usuaris es beneficiaran de les intal·lacions i s’hi desenvoluparan 350 projectes de recerca. Els socis del projecte també abordaran conjuntament projectes de recerca per desenvolupar nous mètodes i tècniques que permetin augmentar la precisió en la definició, transferència i posicionament de nanoestructures, així com possibilitar l’estudi en la nanoescala de fenòmens i processos (alguns ultra-ràpids) en el moment que es produeixen. A més, es duran a terme programes per formar una nova generació de científics de diferents disciplines que seran capaços d’aprofitar eficaçment les eines i els mètodes necessaris per a la seva investigació, convertint-se en usuaris avançats de les instal·lacions existents i futures a gran escala.

Un altre objectiu prioritari del projecte és fer arribar aquest potencial a la indústria, per això l’NFFA-Europe impulsarà activitats per donar a conèixer aquestes instal·lacions a les empreses i posar-les al seu abast perquè les utilitzin per innovar i crear nous productes i dispositiu gràcies a la nanotecnologia. Per exemple, s’organitzaran visites per a les empreses a les instal·lacions dels socis del projecte i se’ls donarà facilitat perquè hi puguin realitzar proves pilot.

Per continuar llegint la notícia, premeu l’enllaç.

FONT: PRUAB