Un sistema pedagògic d’acostament de les noves tecnologies a la gent gran, un sistema de teleassistència a través de la Kinect i el disseny d’aliments funcionals són els tres projectes que van sorgir de les vuit sessions del Laboratori d’Idees, on empreses, investigadors i usuaris van treballar en xarxa per proposar solucions i millores a l’envelliment de la nostra societat.
En un moment de crisis econòmica on les empreses han d’aconseguir posicionar els seus productes o generar-ne de nous és important que es puguin aprofitar sinèrgies entre els diferents actors de la societat. En aquest sentit, el Parc de Recerca UAB va activar el passat gener de 2013 un laboratori d’idees perquè empreses, investigadors i usuaris treballessin en xarxa per proposar solucions i millores a l’envelliment de la nostra societat.
“Cal trobar nous formats i processos per generar productes o serveis que resolguin reptes de la societat. Per això des hem apostat per crear un espai on investigadors, empreses i usuaris es trobin i es puguin detectar oportunitats per generar projectes”, afirma Buenaventura Guamis, director del Parc de Recerca UAB.
A partir de diversos tallers amb una dinàmica de Design Thinking, és a dir, amb un disseny obert i col·laboratiu, els diferents grups creatius van anar generant propostes empresarials de les quals han sorgit tres projectes: un sistema de teleassistència a través de la Kinect, la creació d’aliments funcionals i el desenvolupament d’un sistema pedagògic d’acostament de les noves tecnologies a la gent gran.
La sessions van comptar amb la col·laboració d’investigadors de centres ubicats al Parc de Recerca UAB, provinents de l’Escola d’Enginyeria de la UAB, l’Institut en Investigació en Intel·ligència Artificial (IIIA-CSIC) o l’Institut de l’Envelliment, entre d’altres. També han participat empreses com Nature Bisse, Laboratoris Ordesa i Gallina Blanca. Per la seva banda, un grup de possibles usuaris, composat per familiars de persones dependents, estudiants del programa “La Universitat a l’abast” de la UAB i personal de l’administració pública, en concret de l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès, han avaluat les propostes i han ofert, des del seu punt de vista, solucions de millora.
Aquesta iniciativa, que va comptar amb la col·laboració de l’empresa La Mandarina de Newton, estava finançada sota el projecte de promoció de l’àmbit de la B30 del Servei Català d’Ocupació (SOC).
Font: Web PRUAB