El polèmic i popular economista Niño Becerra ha ofert una xerrada-col·loqui per als alumnes de batxillerat social de l’institut Banús en la que ha assegurat que ens trobem en un moment de transició pel que fa al sistema econòmic.

L’economista i catedràtic d’Estructura Econòmica de la Universitat Ramon Llull de Barcelona, Santiago Niño Becerra, afirma que anem cap a un nou model econòmic que comportarà una concentració de poder i més desigualtats. L’economista ha explicat que hi ha tres grans problemes als que haurà de donar resposta el nou model que s’està dissenyant en aquests moments: el deute total és impagable, hi ha un excés de capacitat productiva i els recursos tendeixen a la escassetat.

Segons Niño Becerra, l’espectacular creixement d’entre els anys 2001 i 2007 es va finançar a base d’endeutament i actualment “no hi ha cap país al món que pugui pagar el que deu”. Paral·lelament, el sistema capitalista ha comportat una producció excessiva que no pot absorbir el mercat per múltiples causes com l’atur o la manca de crèdit. Finalment, aquells recursos que semblaven inesgotables ara comencen a escasejar. Aquests tres problemes, segons l’economista, s’emmarquen en “una crisi sistèmica que afecta tot el planeta i que posa de manifest la transició d’un model econòmic cap a un altre”.

El model que ara fa fallida comença als anys 50, en acabar la II Guerra Mundial, quan s’inicia un potent creixement econòmic basat en la reconstrucció d’ún món en ruïnes i en la falsa creença de l’existència d’uns recursos il·limitats. Al 2008, però, comença una caiguda en picat que ha dut al dia d’avui amb altes taxes d’atur i incapacitat per créixer i pagar el deute. Les crisis sistèmiques, diu Niño Becerra, tenen una durada d’entre 10 i 15 anys el que fa que pronostiqui que la crisi actual podria acabar entre els anys 2020 i 2025 aproximadament.

Nou model, més desigual

El catedràtic creu que el nou model econòmic que s’està dissenyant hauria de resoldre els tres principals problemes de l’actual model. Pel que fa a la impossibilitat per pagar el deute, Santiago Niño Becerra afirma que una possible solució passa per les compensacions i quitances. No obstant, veu més dificultats per fer front a l’excés de productivitat i l’escassetat de recursos.

Niño Becerra creu que el model cap al que ens encaminem es caracteritzarà per ser molt eficient i per una coordinació dels protagonistes. Tot plegat, comportarà una concentració oligopolística i una desigualtat que també es vincula a un model de protecció social que anirà a menys.

Després de la xerrada, els alumnes de batxillerat social de l’Institut Banús tenien l’oportunitat de formular els seus dubtes i inquietuds a l’economista. El deute il·legítim, la necessitat de sortir a l’estranger a treballar o la repercussió en l’economia de la legalització de la marihuana eren algunes de les qüestions que plantejava l’alumnat.

Aquesta no era la primera vegada que Santiago Niño Becerra visitava l’Institut Banús. L’any 2013 oferia una conferència al mateix centre per a alumns de 1r i 2n de Batxillerat i els de la matèria optativa de 3r d’ESO Emprenedoria, als que es sumaven els alumnes de l’Institut Gorgs. 

Font: web Cerdanyola.info