La crisi està desafiant la supervivència de les empreses. Contínuament es parla de reduir costos, de la necessitat d’internacionalitzar, de diversificar productes, d’obrir nous mercats i, en definitiva, d’augmentar la nostra competitivitat. Apostar per l’R+D ha esdevingut una estratègia imprescindible avui en dia, però, malauradament, disposar d’un departament d’R+D propi, punter i ben equipat té un cost.
Cada vegada més empreses col•laboren amb la UPC per donar suport als seus propis departaments d’R+D, i aconsegueixen explotar noves idees i transformar el coneixement generat a la Universitat en riquesa.
La Universitat Politècnica de Catalunya • BarcelonaTech (UPC) és una de les universitats europees més potents en volum de recerca i coneixement. CIT UPC és el Centre Tecnològic més important de Catalunya, quant a volum de transferència de tecnologia cap a les empreses, amb més de 18M d’euros al 2012. A més, la UPC, gràcies a las seva presència territorial al Vallès amb el Campus de Terrassa, connecta directament la seva activitat d’innovació i tecnologia amb el teixit industrial i productiu d’aquesta important àrea econòmica catalana.
En aquesta jornada volem convidar a participar a empreses per presentar-los exemples concrets de projectes desenvolupats, que poden tenir sortida comercial i que, en molts casos, necessiten una empresa per comercialitzar-los.
Es comptarà amb la participació del Centro para el Desarrollo Tecnológico Industrial-CDTI del Ministerio de Economía y Competitividad per conèixer a fons les possibilitats existents actualment pel finançament de projectes d’R+D.
El programa previst és:
9:15h Recepció assistents.
9:30h Benvinguda i presentació. Francesc Martos, conseller delegat del Parc Tecnològic del Vallès (PTV), Susana Sánchez i Jordi Martín, del Centre d’Innovació i Tecnologia de la Universitat Politècnica de Catalunya • BarcelonaTech (UPC), CIT UPC.
9:45h Exposició d’exemples concrets de tecnologies que estem desenvolupant, a càrrec d’alguns Centres de Recerca i Transferència de Tecnologia punters de la UPC.
• “Manteniment predictiu”. Miguel Delgado, del Centre Motion Control and Industrial Applications (MCIA) de la UPC, mostrarà l’ús de sensòrica avançada i tècniques de intel·ligència artificial, per al diagnòstic precoç d’avaries i estimació de vida útil, en el manteniment de maquinària en plantes industrials.
• “Insewing: robot manipulador de teixits tubulars humans per a sutura i suport en intervencions quirúrgiques”. José Antonio Tornero, de l‘INNOTEX Center de la UPC, explicarà com aquest nou dispositiu té aplicació en un gran nombre d’intervencions quirúrgiques i com per desenvolupar el pla de comercialització és imprescindible una empresa.
• “Dispositiu mèdic portàtil biofeedback”. Miguel Ángel Mañanas, del Centre de Recerca en Enginyeria Biomèdica (CREB) de la UPC, explicarà com les darreres innovacions dins l’àrea de l’Enginyeria Biomèdica permeten un millor tractament i prevenció remota de la incontinència urinària, amb prestacions pròpies de les unitats clíniques.
• “Electrònica de potència aplicada a l’emulació d’equips”. Antoni Sudrià, del Centre d’Innovació Tecnològica en Convertidors Estàtics i Accionaments (CITCEA) de la UPC, explicarà com aquesta tecnologia permet reduir costos i augmentar l’eficiència en els assajos d’equips com panells fotovoltaics, bateries, generadors eòlics, xarxes elèctriques, vehicles elèctrics, càrregues actives, etc.
• “Metrologia òptica: Aplicacions industrials”. Jaume Castellà, del Centre de Desenvolupament de Sensors, Instrumentació i Sistemes (CD6) de la UPC, mostrarà exemples d’aplicacions industrials que utilitzen la llum com a mitjà per obtenir informació rellevant.
11:00h Vies de finançament existents per a les empreses per a projectes d’R+D (en castellà). Pedro Redrado Monforte, de la Dirección de Promoción y Cooperación del Centro para el Desarrollo Tecnológico Industrial (CDTI) – Ministerio de Economía y Competitividad.
11:45h Torn obert d’intervencions i networking.
12:30h Cloenda de la jornada.
Dia i hora |
Dimarts 18 de juny de 2013, de 09:15 a 12:30h |
Lloc |
Centre d’Empreses de Noves Tecnologies. Parc Tecnològic del Vallès (Cerdanyola del Vallès) |
Inscripcions |
L’assistència és gratuïta. Es requereix inscripció prèvia.
Font: http://ptv.cat/ |