El Centre Especial de Recerca Planta de Tecnologia dels Aliments (CERPTA) de la UAB ha creat un nou sistema capaç d’esterilitzar i estabilitzar líquids mitjançant altes pressions que permet conservar-los llarg temps a temperatura ambient i reduir l’ús d’additius per conservar les seves característiques organolèptiques. La tecnologia protegeix, a més, els components bioactius dels aliments. Per comercialitzar-la, el CERPTA i la UAB han creat YPSICON, una nova spin-off de base tecnològica.

El sistema UHPH (de les sigles angleses Ultra Alta Pressió Homogeneïtzació) és aplicable a tot tipus de producte líquid i especialment apropiat per als aliments. Buenaventura Guamis, director del CERPTA i catedràtic de Tecnologia dels Aliments de la UAB, assenyala que es tracta d’un sistema “totalment nou i només comparable amb el sistema UHT (Esterilització a Ultra Alta Temperatura), però amb l’avantatge afegit que, a més d’esterilitzar, minimitza el dany tèrmic al producte i afavoreix la seva estabilització. Això permet reduir o eliminar els additius que s’afegeixen habitualment per conservar les seves característiques de gust, sabor, textura o olor”.

El sistema protegeix a més els components bioactius dels aliments, com les vitamines o els àcids grassos poliinsaturats, mitjançant un procés d’encapsulació que augmenta la seva resistència davant factors que podrien alterar-los.

La nova tecnologia consisteix en una combinació d’altes pressions dinàmiques i homogeneïtzació. En el camp de les altes pressions es diferencia clarament de les altes pressions hidrostàtiques HHP (Hidrostatic High Pressure). Mentre aquestes depenen fonamentalment de la pressió i solament pasteuritzen els aliments -s’han de conservar en refrigeració- el sistema UHPH combina diferents efectes de pressió, mecànics i de temperatures, esterilitzant-los i estabilitzant-los. Això permet que es conservin a temperatura ambient entre sis i nou mesos mantenint les propietats nutricionals del producte fresc.

La comercialització dels equips amb capacitat per processar 15 i 100 litres per hora de producció s’ha iniciat ja aquest mes de gener a través de la spin-off YPSICON, en una primera fase per a pimes dels sectors alimentari, farmacèutic, químic i cosmètic. També s’han dissenyat equips de major capacitat que es preveu comercialitzar en un breu termini de temps a grans empreses. La posada en marxa de l’empresa ha requerit una inversió inicial de 100.000 euros. YPSICON ha sol·licitat ja la patent de la nova tecnologia.

Font: notícia PRUAB 27/01/2012

Fotografia: Anastacia Haddon CC,2.0(by-nc-sa)