L’enginyeria vol esdevenir un contractista principal en l’àmbit de l’espai. El grup té previst fundar en els pròxims anys una nova empresa en el camp de la biomedicina.
NTE-Sener, l’enginyeria de l’espai i la biomedicina, vol desplegar el seu pla estratègic 2011-2019 amb empenta, i per això es redimensiona amb una nova planta a Cerdanyola (Vallès Occidental), de 15.000 m², que suposarà una inversió de 25 milions d’euros.
El nou edifici, considerablement més gran que l’actual planta de 1.200 m² situada al Parc Tecnològic del Vallès (PTV), ha de respondre a les necessitats d’expansió de la firma d’aquí a l’any 2019, i per això s’equiparà amb instal·lacions per no tenir limitacions en la recerca: sales blanques, laboratori d’electrònica, tallers de mecànica de precisió, llosa sísmica… Hi treballaran unes 350 persones, la majoria de les quals professionals de l’enginyeria.
Com explica el director general de la companyia, Gabriel Alarcón, en aquests vint anys de desplegament del pla estratègic, “NTE-Sener ambiciona, en l’àmbit de l’espai, esdevenir contractista principal en els projectes d’instrumentació, talment com vam ser-ho en la instal·lació MARES -creada per a l’estudi dels efectes de l’absència de gravetat en els músculs dels éssers humans- de l’Agència Espacial Europea”. Per assolir aquest objectiu, diu, “cal disposar d’instal·lacions d’una certa volada”. Cal recordar que NTE-Sener és una de les principals empreses integrants del lobby del sector aeronàutic i de l’espai BAiE.
En el camp de la biomedicina, NTE-Sener vol cloure el seu pla estratègic amb la creació d’una companyia amb entitat pròpia especialitzada en aquest segment d’activitat.
Per tenir un paper més proactiu al mercat, NTE-Sener ja ha començat a reforçar l’R+D en els camps tecnològics on són més forts: fonts d’alimentació pròpies per a programes espacials; electrònica digital per a sensors de l’espai o espectrografia. Com diu Alarcón, “són tecnologies desenvolupades per a l’espai, però que les podem fer aterrar per obrir noves oportunitats tecnològiques en l’àrea de biomedicina”. El mes de novembre vinent, a la principal fira de medicina, la Medica de Frankfurt (Alemanya), presentarà un sistema de sembrat automàtic de plaques Petri, per evitar errors en les anàlisis d’orina. Amb aquest nou procés, s’evita la irrupció d’agents patògens a causa d’errors de manipulació i es garanteix la traçabilitat de les mostres. En aquest projecte ha col·laborat amb la fundació Althaia, la xarxa assistencial d’hospitals de Manresa. Un altre projecte és un robot assistent en tasques de cirurgia laparoscòpica, controlat per veu.
L’any 2013 també és previst que es materialitzin altres grans projectes. Un d’ells es realitza conjuntament amb companyies farmacèutiques, i la firma hi aporta el seu coneixement en mecatrònica de precisió. La firma també vol aprofitar els seus coneixements en espectrografia, utilitzats per detectar si hi ha vida a Mart, en la detecció a la Terra de virus.
Tot i les restriccions que imposa la crisi, la companyia està involucrada en projectes paradigmàtics. En el camp de l’espai, com a especialistes en microgravetat i ciències de la vida, està immersa en un projecte de l’ESA d’un dispositiu que fa el control i monitorització en línia de l’estat de l’aigua reciclada d’orina que s’utilitza per al consum humà a l’Estació Espacial Internacional (ISS). Aquesta eina, que serveix per depurar l’aigua d’agents químics contaminants, “pot tenir la seva aplicació a la Terra, a depuradores, a àrees desèrtiques on l’aigua escasseja, hospitals, etc…”, explica Alarcón.
NTE-Sener també continua treballant en el projecte MARES, en el disseny d’un dispositiu per estudiar la pèrdua de reflexos musculars a l’espai, una altra aplicació que es pot replicar a la Terra, en el tractament de lesions musculars. També per encàrrec de l’ESA, la firma catalana està a punt d’assumir un projecte en què s’estudia com afecta la ingravidesa en el creixement de les arrels de les plantes, que ha de suposar per al món científic una eina per aprofundir en el coneixement biològic dels vegetals.
En l’altre gran camp d’experiència, l’astronomia, NTE-Sener gaudeix d’anomenada al mercat en l’àrea dels telescopis, concretament en la posició i control de miralls, per corregir que qualsevol pertorbació atmosfèrica alteri el senyal. En aquesta parcel·la, està treballant en un dels miralls del gran telescopi E-ELT situat a Xile, un dels més grans del món, amb un pressupost de 6 milions d’euros. En el segment de l’electroòptica, NTE-Sener ofereix la seva experiència en dispositius per estudiar l’espectre de la imatge, per a 7 o 8 telescopis que fa temps que estan operant. El pla estratègic també preveu, com informa Alarcón, que a curt termini “NTE-Sener estigui en condicions d’assumir el disseny complet d’un telescopi, des de l’obra civil fins a l’òptica”.
Font i fotografia: notícia de l’economic.cat 25/02/2012