El consorci format per OHL Industrial i el grup d’enginyeria i tecnologia SENER van signar el passat 15 d’abril, amb la Comissió Federal d’Electricitat (CFE) de Mèxic, el contracte per a la construcció clau en mà de la central de cicle combinat d’Empalme I, al municipi de Empalme, a Sonora (Mèxic), per subministrar energia al nord del país, per un import de prop de 477 milions de dòlars (445 milions d’euros aproximadament) i 30 mesos per a la seva execució.

El cicle combinat Empalme I operarà amb gas natural, tindrà una potència de 770 MW i comptarà amb dues turbines tipus H de tecnologia SIEMENS. Un cop en funcionament, el novembre de 2017, subministrarà electricitat a la regió nord de Mèxic, la demanda d’energia creixerà a un ritme del 3,6% anual, segons estimacions de la CFE.

En aquest projecte, OHL Industrial i SENER realitzaran les tasques d’enginyeria -tant bàsica com de detall-, el subministrament de tots els equips i materials, les parts de recanvi i les eines especials, així com la construcció, proves i posada en servei de la central. Durant la fase de construcció, el consorci estima que es podran generar al voltant de 1.500 llocs de treball dins de la comunitat local.

Després de rubricar l’acord a la seu de CFE a Mèxic DF, els representants del consorci han declarat: “Volem agrair la confiança que CFE ha dipositat en el consorci per dur a terme el disseny, construcció i posada en marxa d’aquesta important central. A més, CFE ha atorgat a la nostra proposta la màxima qualificació possible, com a resultat de la valoració tècnica i econòmica, el que és un motiu d’orgull per a nosaltres “.

Per la seva banda el vicepresident executiu de Power & Gas de SIEMENS a Mèxic, va afirmar: “Estem orgullosos que OHL Industrial i SENER hagin triat la tecnologia H de SIEMENS, que amb 16 unitats en operació comercial en projectes per CFE, és pionera a Amèrica Llatina en plantes de cicle combinat de molt alta eficiència “

Aquesta nova adjudicació reforça la relació entre OHL Industrial i SENER. Les dues companyies duen a terme en consorci importants contractes per a la generació d’energia a Mèxic, ens ells dos plantes de cogeneració per al grup Cydsa i el projecte TG-8 a la refineria Madero per Pemex, tots ells contractes clau en mà, així com la operació i manteniment de la primera de les instal·lacions de Cydsa, ja lliurada i actualment en operació.

Per OHL Industrial, aquest contracte és la primera fita després de la presentació del Pla Estratègic 2015-2020 del Grup OHL el passat 2 de març. Aquest pla preveu que OHL Industrial abast en 2020 una xifra de negoci de 1.000 milions d’euros. A més dels projectes d’energia ja esmentats, a Mèxic desenvolupa diversos contractes a l’àrea de Petroli i Gas, una planta d’hidrogen, una estació de rebombeo i una planta solidificadora de sofre, així com els serveis de supervisió de l’EPC del gasoducte Els Ramones 2 nord i sud.

Per la seva banda, SENER és una companyia global d’enginyeria i construcció de plantes industrials amb una forta presència a Mèxic, on compta amb un equip de més de 400 professionals mexicans. Entre els projectes clau en mà desenvolupats al país fins a la data destaquen el cicle combinat d’Aigua Prieta II, les estacions de compressió Frontera i Els Ramones per gasoductes del Nord (GDN), la planta de cogeneració de 95 MW de Alpek a Cosoleacaque i la unitat de cracking catalític a la planta petroquímica La ros per Pemex. Altres referències al país són la modernització de la refineria de Salamanca per Samsung Enginyeria i el cicle combinat Nord.

Font: web de SENER