L’IRTA participa en un projecte europeu que donarà suport a les Pimes que vulguin innovar en nutrició i salut. En els darrers anys, la dieta mediterrània ha anat cobrant cada vegada més adeptes entre els consumidors, conscienciats sobre la necessitat d’establir uns hàbits d’alimentació saludables que contribueixin a la prevenció de determinades malalties pròpies del segle XXI. Aquest tipus d’aliments ha representat una oportunitat per a la indústria agroalimentària del sud d’Europa. El desenvolupament de més productes sorgits de projectes de R+D+i ha permès a moltes empreses desenvolupar noves línies de producte i accedir a mercats d’arreu del món.

Per aquesta raó, el passat mes de gener, un consorci de set socis internacionals va posar en marxa el projecte FOODSME-HOP, acrònim de Tutorització a Pimes del sector agroalimentari de l’espai SUDOE per a l’inici de la seva activitat innovadora en el desenvolupament de productes saludables. El projecte s’ha acollit al programa d’Iniciativa Comunitària Interreg IVB Sudoest Europeu (SUDOE) del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), amb un pressupost de més de 900 mil euros i una durada de dos anys. Aquesta cooperació entre centres de recerca tecnològica d’Espanya, Portugal i França preveu fomentar la innovació en el sector agroalimentari i donar suport a les Pimes per al desenvolupament economicoindustrial a la regió SUDOE. L’IRTA és un dels socis del consorci esmentat en representació de Catalunya.

Per a les empreses que participin en el projecte, després d’una fase inicial d’identificació de les Pimes que manifestin un alt potencial d’innovació, es definirà un sistema d’orientació a través del qual les empreses rebran suport en termes tecnològics i de gestió de la innovació. En una segona fase del projecte es preveu llençar una plataforma d’informació que contribuirà a augmentar el coneixement de les empreses sobre els aspectes i, finalment, es desenvoluparan projectes de demostració de productes alimentaris que responguin a les idees més innovadores de les Pimes.

Data d’elaboració:19/05/2011
Font: notícia Gencat, 18/05/2011
Fotografia: logo Food-Hop