L’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) han celebrat una sessió per informar sobre els beneficis ambientals, econòmics i socials de l’energia solar pell conjunt de la ciutadania, i les possibilitats d’ajuts i subvencions per finançar-la. L’esdeveniment ha tingut lloc a l’Auditori Enric Granados de la Biblioteca Municipal de Cerdanyola, el passat 4 de maig a les 18.00 h i ha comptat amb una trentena d’assistents que han participat activament en les presentacions.

 

L’acte ha estat format per 2 ponències introductòries, i la presentació central a càrrec d’Ivan Capdevila, director d’ERF Energia & Sostenibilitat. En la primera presentació, organitzada per l’Oficina de Sostenibilitat i Transició Energètica, s’ha explicat el darrer informe de Nacions Unides sobre l’estat del clima. Aquesta ponència ens ha aportat els coneixements necessaris, amb dades objectives i contrastables, per entendre la necessitat urgent de canviar el model energètic actual basat en combustibles fòssils per un de basat en energia neta i sostenible.

 

En la segona ponència, l’Equip d’Eficiència Energètica de l’Ajuntament ha presentat el seu projecte d’eficiència pels comerços, restauració i microempreses. Durant la presentació, s’ha destacat l’assessorament sobre les factures per l’estalvi energètic i s’ha explicat un cas pràctic de lectura de factura. D’entre els temes a comentar, els assistents han mostrat especial interès en l’accés i gestió de la plataforma “e-distribución”, eina que dona la possibilitat a l’usuari/ària de conèixer millor els seus consums i, per tant, poder triar la tarifa que més li convé.

 

En tercer lloc s’ha celebrat la ponència principal, a càrrec d’Ivan Capdevila, director d’ERF Energia & Sostenibilitat, i en la que s’han presentat els sistemes de producció d’energia solar a nivell domèstic, tant per cases com comunitats. L’Ivan ens ha explicat amb to amè, però de gran rigor, les diferències entre productors individuals i col·lectius, i els processos per constituir comunitats energètiques. Durant la presentació, també s’ha explicat les subvencions i ajuts vigents orientats a finançar aquestes instal·lacions, així com les bonificacions en impostos a les que els ciutadans poden acollir-se.

 

L’afluència d’assistents ha estat molt participativa, i els assistents han mostrat un gran interès en explicar les seves experiències personals en la creació de sistemes d’autoproducció i la resolució de dubtes. El ponent, un cop més, ha mostrat el seu grau de coneixement en la matèria responent al gran nombre de preguntes, atenent sempre a les casuístiques particulars de cada veí/veïna.

La valoració de la jornada ha estat molt positiva, amb una mitjana de 8.9! Un 80% de les persones assistents ha trobat la sessió útil, ben explicada  i amb contingut acord a les seves expectatives.

Des de l’Ajuntament, prenem nota dels comentaris rebuts per part de les persones participants que consideren necessari continuar divulgant aquesta informació, i comptar amb la possibilitat d’ampliar-la: oferint-les dades tècniques i qüestions específiques sobre subvencions, ajuts i bonificacions fiscals.

 

Diversos veïns/es han preguntat sobre el sistema de bonificació de l’IBI per la instal·lació de plaques solars en comunitats, on cadascú/na fa una aportació del cost de les plaques solars, i les persones beneficiàries de l’energia produïda es distribueix entre les persones i la comunitat. Serveis Econòmics de l’Ajuntament ha traslladat aquesta pregunta a l’ORGT (òrgan competent per resoldre les sol·licituds de bonificació de l’IBI a Cerdanyola del Vallès). La resposta és la següent: Segons l’Ordenança fiscal núm. 1, reguladora de l’IBI, la bonificació per la instal·lació de plaques és: “- Amb caràcter general: 50% del valor total de la instal·lació al llarg dels 5 anys de gaudiment de la bonificació, amb el límit anual de 500 €. Per tant l’import màxim de la bonificació serà 2500 euros.” Per tant, l’import de la bonificació anual que pertoqui (màxim 500 euros)  es reparteix entre tots/es els/les propietaris/àries.

Per més informació, la ciutadania pot contactar amb Serveis Econòmics de l’Ajuntament a través del correu servieseconomics@cerdanyola.cat o directament a l’ORGT (orgt.cerdanyola@diba.cat).

 

Programa

18.00 h  Benvinguda i apertura de l’acte

18.10 h  Presentació de l’Oficina de Sostenibilitat i Transició Energètica

18:30 h  Presentació del programa d’Eficiència Energètica per a comerços

18:45h  Ponència principal: Autoconsum fotovoltaic i comunitats energètiques

20.00 h  Clausura de l’acte

 

DATA
Dijous 04 de maig de 2023 a les 18:00 h

 

LLOC
Auditori Enric Granados de la Biblioteca Municipal (Pl. Enric Granados, 1, Cerdanyola del Vallès)