Abans d’ahir al vespre, TV3 va emetre Inversió de Futur, un molt recomanable programa sobre la capacitat de Catalunya per afrontar els reptes de futur. Presentat per Pere Estupinyà, es tracta d’un documental de la Televisió de Catalunya amb la col·laboració de Media 3.14. El programa es fa ressò de diverses iniciatives de Cerdanyola com el Parc Tecnològic del Vallès i el Laboratori de Llum de Sincrotró ALBA: vint-i-cinc anys i un centenar de metres separen el primer dels Parcs Tecnològics de Catalunya i de l’Estat Espanyol i l’última gran infraestructura de recerca com el Sincrotró Alba, la més important per la qualitat i la dimensió i la més cara de totes les infraestructures de recerca de la península Ibèrica.
El guió comença a la Fira del Mòbil, després visita el Parc Tecnològic del Vallès i el Sincrotró Alba, i durant els 52 minuts hi apareixen des del conseller Mas-Colell, pare de la recerca catalana, acompanyat dels principals actors de l’R+D+i universitari i institucional català: Messeguer, Guinovart, Castellà, Moreso, entre d’altres.
El presentador, Pere Estupinyà va interrogant de manera molt directe uns quants emprenedors catalans extraordinaris: tots els mòbils del món porten tecnologia patentada per una empresa sorgida de la Universitat Politècnica de Catalunya. Un emprenedor català explota un descobriment fet a Catalunya que permet congelar fruita. Una investigació liderada per una empresa familiar del Prat de Llobregat crea un sensor de gasos únic al món. Són excepcions o confirmen que l’aposta per la recerca i la innovació poden ser el motor econòmic de Catalunya?
Aquestes entrevistes amb els representants del món empresarial, de la recerca, la política i la docència avalen l’aposta de Catalunya per tenir un model productiu basat en la creació de coneixement.
Qui és Pere Estupinyà?
Pere Estupinyà ha publicat dos llibres (Ladrón de Cerebros i S=EX2). Després de treballar al programa de divulgació científica “Redes”, de Televisió Espanyola, va obtenir una beca per fer una estada d’un any al Massachusetts Institute of Technology. Allà va escriure un blog per al diari El País del qual va néixer el seu primer llibre, que, posteriorment, el va portar a treballar com a consultor en comunicació científica per al Banc Interamericà de Desenvolupament. Més tard, Estupinyà s’ha convertit en conferenciant en un circuit internacional d’universitats, empreses i centres de coneixement.
Font: web PTV