Com altres anys, les medalles Josep Trueta al mèrit sanitari, que atorga la Generalitat, han reconegut enguany l’aportació destacada de diversos professors i investigadors de la Facultat de Medicina de la UAB. Es tracta de Lluís Cabero, Carlos Martín, Ferran Morell i Mercè Canela.

Lluís Cabero, Carlos Martín, Ferran Morell i Mercè Canela, professors tots quatre de la Facultat de Medicina de la UAB, han estat distingits amb la medalla Josep Trueta al mèrit sanitari, que concedeix la Generalitat. Els guardons seran lliurats en un acte institucional el proper 25 de setembre al Palau de la Generalitat. En total, enguany seran premiades nou personalitats del món sanitari i tres entitats que, pels seus mèrits, han destacat de manera significativa pels serveis prestats amb vista al progrés i a la millora de la sanitat. Les distincions van ser creades pel Govern l’any 1997, coincidint amb el centenari del naixement del reconegut doctor i científic català.

Lluís Cabero i Roura és professor del Departament de Pediatria, d’Obstetrícia i Ginecologia i de Medicina Preventiva, així com cap de servei i catedràtic d’obstetrícia i ginecologia de la UAB des de 1990. Dirigeix també el Servei d’Obstetrícia i Ginecologia de la Clínica Quirón de Barcelona. Va ser president de la Societat Espanyola de Ginecologia i Obstetrícia, president de la Comissió Nacional de l’Especialitat d’Obstetrícia i Ginecologia del Ministeri d’Educació i de Sanitat i Consum i president de la Comissió Hospital Amic dels Nens d’UNICEF, entre altres càrrecs.

Carlos Martín Cantera és professor del Departament de Medicina de la UAB i treballa com a metge de família al CAP Passeig de Sant Joan de Barcelona. És tutor del programa de l’especialitat en Medicina Familiar i Comunitària de la UAB i cap del grup de recerca en estils de vida de l’Institut d’Investigació en Atenció Primària (IDIAP) Jordi Gol. Forma part també del grup de Recerca d’Estils de Vida i Risc Cardiovascular de la redIAPP (Institut de Salut Carlos III), del Grup d’Atenció Primària d’Abordatge del Tabaquisme de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària i del Programa Atenció Primària Sense Fum.

Ferran Morell Brotad és catedràtic del Departament de Medicina de la UAB, on imparteix docència des de fa 38 anys. Va ser director del Departament del 2005 al 2011. És també cap del Servei de Pneumologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron des de fa quatre dècades. Va ser l’impulsor, organitzador i coordinador del programa de trasplantament pulmonar que va practicar el primer empelt (1990) i el primer bipulmonar (1992) arreu d’Espanya. Per la seva activitat, el programa català està dins dels set més actius del món, tot realitzant una seixantena de trasplantaments a l’any.

Mercè Canela Cardona és especialista en cirurgia toràcica i professora del Departament de Cirurgia de la UAB. És cap del Servei de Cirurgia Toràcica de l’Hospital Universitari de Vall d’Hebron, referent a Catalunya en transplantament de pulmó. Després de treballar en altres hospitals, el 1985 es va incorporar a l’Hospital Germans Trias i Pujol, on va assolir la categoria de cap clínic del Servei de Cirurgia Toràcica, i posteriorment va traslladar-se a l’Hospital Universitari de Vall d’Hebron. A més de les seves múltiples aportacions en congressos i revistes internacionals, ha dirigit nombroses tesis doctorals.

Font: web UAB