El Saló de l’Ensenyament ofereix dades sobre els títols i els estudis postobligatoris que facilitin l’accés al mercat laboral IDIOMES • Creix l’interès per estudiar una llengua estrangera i els cicles formatius

Decidir què s’ha de ferm un cop acabada l’educació obligatòria pot portar més d’un maldecap.
Hi ha moltes opcions a escollir: fer una carrerauniversitària, un cicle mitjà o superior,decantarse per la formació professional, etc. Ahir va començar el Saló de l’Ensenyament al recinte de Montjuïc de Barcelona, que durarà fins diumenge que ve, amb l’objectiu de mostrar la gamma d’estudis que s’imparteixen actualment arreu de Catalunya i orientar el futur dels estudiants. “Encara estic decidint si fer un cicle o anar a la universitat. He vingut per informar- me”, comenta l’alumna de segon de batxillerat de l’IES Montjuïc Andrea Alarcón.

El gruix ahir a la tarda es concentrava a la part d’estudis adreçats més a l’àmbit professional, com ara els cicles mitjans i superiors o els programes de qualificació professional inicial (PQPI). Un punt d’unió per a totes aquelles empreses que volen mostrar els estudis que ofereixen, com per exemple l’Institut d’Estudis Aplicats, que presenta tots els cursos actuals relacionats amb els animals i la naturalesa; “els estudiants demanen sobretot pels cursos de cavalls i d’animals de companyia, ja que volen introduirse en el món laboral”, afirmava Viviana Álvarez. Però, d’entre tota la varietat (busseig professional, imatge i so, rebosteria…), el que més cridava l’atenció era Thuya, una empresa dedicada a oferir cicles mitjans i superiors d’imatge personal i servei sociocultural a la comunitat. “La majoria dels que han vingut tenen bastant clar quina de les dues rames vol estudiar”, comentava Raquel Ortiz. L’estand mostrava de forma pràctica com es fa un massatge o com es talla el cabell. Els idiomes també són un dels temes que més interès desperten. Lês escoles oficials o empreses com Infort donen diferents possibilitats: fer cursos o marxar a l’estranger per practicar l’idioma. El professor de l’Escola Oficial d’Idiomes Miquel Gago explicava que, “en general, s’ha incrementat la demanda per estudiar idiomes”.

L’altre gran sector que aplega el Saló és el d’estudis universitaris, tot i que ahir a la tarda tenia menys afluència. Els estands de les diferents universitats catalanes resolen tots els dubtes, “sobretot ens pregunten per les notes de tall, la selectivitat, com es pot passar d’una carrera a una altra i si poden marxar a un altre país a estudiar”, informava Lali Salom, treballadora del servei d’atenció a l’estudiant de la UB. I és que, segons afirmava l’alumne Lluís Mollà, “avui dia hi ha por a l’hora de decidir; en el meu cas vull estudiar una enginyeria i veig que té sortida a l’estranger”. Però, si després de passar per tots els estands la cosa encara no ha quedat clara, el Saló de l’Ensenyament ofereix un servei d’orientació amb dotze despatxos per, tal com explicava l’orientadora Meritxell Ninyerola, “instruir els que dubten sobre el seu futur acadèmic i professional”. I per als universitaris que vulguin continuar la seva formació, el 23 i 24 d’aquest mes hi haurà el Saló Futura, també a la Fira de Barcelona, dedicat als màsters i als postgraus.

 

Font i fotografia: notícia del Punt Avui 22/03/2012