No és cap secret que el mercat de treball espanyol no passa pels seus millors moments i que 2013 no serà l’any de la recuperació laboral. Tanmateix, encara hi ha sectors que demanden mà d’obra.

Un dels sectors que crearà ocupació, segons César Castel, director d’operacions d’Adecco Professional, serà l’industrial, “i dins d’ell, aquelles empreses amb alt contingut tecnològic i amb el focus de negoci dirigit cap el mercat internacional”.Dins d’aquest camp, Diego Ciria, sènior advisor de Randstad Professionals, apunta el de la indústria manufacturera com un dels sectors en què es crearà ocupació.

El sector de l’automoció també demandarà professionals en el pròxim exercici. “Malgrat l’afectat que ha estat fins ara, l’adquisició de projectes per a la fabricació de nous models d’automòbil, farà que diverses fàbriques espanyoles necessitin mà d’obra”, assenyala Castel. Una àrea que es mantindrà pràcticament igual que el 2012 serà la de serveis, que crearà ocupació de manera estacional. En l’època estival i en la nadalenca s’experimentarà un augment en el nombre de contractacions de personal dedicat a l’hostaleria, la restauració i el comerç.Ciria també considera els sectors línia, el de dispositius mòbils i el d’energies renovables com àrees en les quals es demandaran nous llocs de treball o es crearan start up.

Perfils

Entre els perfils que millor s’estan adaptant als canvis del mercat de treball no hi haurà canvis importants respecte al que s’ha demandat el 2012. Tant els experts d’Adecco com els de Randstad consideren que els llocs més requerits seran els relacionats, en general, amb les noves tecnologies, com community manager o analistes SEO.

També els enginyers en telecomunicacions, informàtics i experts en xarxes socials i Internet. Castel i Ciria auguren un bon moment per a llocs comercials i de servei al client, telemàrqueting, promoció en punts de venda i professionals que dominin idiomes. Així mateix, Ciria recorda que encara es reclamen llocs en l’àrea de finances. Perfils específics, com ara controller financer, director financer, posicions mixtes en l’àrea de riscos, actuari, fiscalista expert en preus de transferència i fiscalitat internacional i advocats experts en corporate.

En el camp de la salut, el sènior advisor de Randstad Professionals també assenyala els perfils de director mèdic, director comercial, product manager, delegat de vendes i tècnic de laboratori.

Què ens depara 2013

“Tot i les novetats en el marc legal, les previsions per al 2013 seguiran sent poc optimistes. Encara que si bé és cert que a partir del segon semestre de l’any es frenarà la destrucció d’ocupació “, assegura Castel. Durant l’exercici 2013, Ciria augura que les tendències que abans es podien considerar estranyes aniran a més.

Algunes d’elles:

1) Polítiques verdes, que ajuden al medi ambient i redueixen despeses

2) Sinergies en els llocs de treball, “que provoquin que l’empleat treballi de manera més efectiva i d’una forma en què se senti més còmode”.

3) Estabilitat laboral, “ja que actualment, amb la situació que vivim a les empreses, donaran als seus empleats la informació necessària perquè aquests sentin la tranquil · litat a l’empresa. Amb això les companyies podran evitar la fuga de talent “.

4) Reconeixement i promoció interna.

5) Teletreball.

Font i fotografia: notícia de www.expansion.com 13/12/2012