La taxa d’atur dels graduats en FP és inferior a la mitja catalana, però la majoria té contractes temporals i cobren menys de 1.200 euros bruts al mes.

“Ensenyaments esportius” és la branca professional amb la taxa d’inserció laboral més alta; els que menys cobren són els graduats en cicles “d’Imatge Personal”.

Un 46,58% dels graduats en Formació Professional en 2014 van trobar feina en els sis mesos posteriors a la finalització dels seus estudis, el que significa un augment de més de cinc punts percentuals respecte a la taxa enregistrada l’any anterior (41,46%). És la principal conclusió de l’estudi presentat aquesta setmana sobre “Inserció Laboral dels Ensenyaments Professionals del 2014”, elaborat conjuntament pel Departament d’Ensenyament i el Consell General de Cambres de Catalunya.

La dada consolida un canvi de tendència que ja s’apreciava a l’informe de l’any passat, que mostrava una breu pujada de la taxa d’inserció laboral dels graduats a FP després de set anys de crisi en els que es va ralentitzar la incorporació dels estudiants de formació professional al mercat laboral.

L’informe mostra que la taxa d’atur dels graduats en FP (13,03% en els graduats en cicles formatius de grau mig i 14,90% en els de grau superior) segueix essent inferior a la mitja catalana (en el moment de la enquesta era d’un 20%), en especial en relació a la taxa d’atur dels joves d’entre 16 i 24 anys (un 46,65% a catalunya).

Si s’analitzen les dades d’inserció laboral segons les branques professionals d’FP, s’observa que els graduats en ensenyaments esportius i indústries alimentàries són els que troben feina amb més facilitat. Tanmateix, la majoria dels graduats enquestats que estan treballant han aconseguit un lloc de treball que té relació amb la formació que van rebre. Els que presenten taxes més elevades en relació feina-estudis són els graduats en fabricació mecànica (en cicles formatius de grau superior) i els d’hostaleria i turisme (en cicles formatius de grau mig).

Per altra banda, l’informe constata que quan més baix és el nivell d’estudis més probable és que els empleats tinguin un contracte temporal: aixì, en branques com les “Activitats Físico-esportives” la taxa de contractes temporals gairebé toca el 90%. En general, la taxa de contractes indefinits entre els nous graduats en FP es molt baixa. Les millors dades les aconsegueixen els graduats en Edificació i obra civil i ensenyaments esportius, els seus empleats obtenen un contracte indefinit al voltant del 40% dels casos (42,86% i 36,36% respectivament).

Per continuar llegint aquesta notícia, cliqueu l’enllaç.

FONT: LA VANGUARDIA