Ramon Pascual, catedràtic de física teòrica i exrector de la UAB, rebrà la Medalla de la Universitat en el marc de l’acte d’inauguració de curs el proper 26 de setembre, a les 12 h, a la sala d’actes del Rectorat.

La Medalla de la UAB es concedeix, des de 1980, a persones o entitats que, d’alguna manera, hagin prestat destacats serveis a la institució. Amb aquesta distinció, la UAB vol agrair la contribució de Ramon Pascual, qui va ser rector de la Universitat i és president de la Comissió Executiva del Laboratori de Llum del Sincrotró (CELLS-ALBA), així com membre de l’Institut de Física d’Altes Energies (IFAE).

La inauguració ddel curs 2012-2013 de la UAB -la primera que presidirà el rector Ferran Sancho- s’obrirà amb la lectura de la memòria del curs 2011-2012, a càrrec de Judith Solé, secretària general de la UAB. A continuació, el Catedràtic de Física Teòrica del Depatament de Física de la UAB, Antoni Méndez, glossarà la figura del doctor Ramon Pascual. Tot seguit, el rector Ferran Sancho li lliurarà la Medalla de la UAB.

A continuació, el doctor Ramon Pascual impartirà la lliçó inaugural “Els meus temps a la UAB”, i en acabar, el Cor de la UAB -dirigit per Poire Vallvé- interpretarà dues peces musicals. Tot seguit, es faran els parlaments institucionals. L’acte s’acabarà amb dues peces musicals més del Cor de la UAB, la darrera de les quals serà “Gaudeamus Igitur”.

RAMON PASCUAL, MEDALLA DE LA UAB
Pascual va néixer a Barcelona l’any 1942. Es va llicenciar en Ciències Físiques per la Universitat de Barcelona el 1963 i es va doctorar per la Universitat de València al 1966. Després de passar com professor agregat i com a catedràtic per diverses universitats de l’Estat, va accedir a la càtedra de física teòrica de la UAB l’any 1971.

És autor de més de 40 treballs publicats a revistes científiques de renom sobre física de partícules elementals, d’alguns capítols de llibres especialitzats, d’articles de divulgació científica i de nombrosos articles en periòdics i revistes, normalment a La Vanguardia, de temàtica general però especialment sobre recerca i ensenyament superior.

Després de ser degà de la Facultat de Ciències i vicerector, va ser elegit rector de la UAB per al període 1986-1990. A més, Pascual és una de les persones més implicades en la política universitària i científica de Catalunya. Va ser el primer director general d’Ensenyament Universitari de la Generalitat (de 1980 a 1983). Ha estat director del Grup Interuniversitari de Física Teòrica (GIFT), president del Grup de Física Teòrica de la Real Sociedad Española de Física y Química i membre del Consell de Govern de l’Institut de Física d’Altes Energies.

En aquest context, Pascual va liderar la iniciativa de construir una instal·lació de llum de sincrotró a les rodalies de Barcelona i la Generalitat el va nomenar president de la Comissió Promotora del Laboratori del Sincrotró. Anys després, va passar a presidir la Comissió Executiva del Consorci per a la construcció, equipament i explotació del Laboratori de Llum Sincrotró. El Sincrotró ALBA, inaugurat el 2010, és la infraestructura científica més important d’Espanya.

Pascual ha estat també patró de la fundació Empresa i Ciència i de la fundació Progrés i Tècnic; president del Patronat de la Fundació Parc Taulí de Sabadell; membre del Consell de Govern del Consorci Hospitalari del Parc Taulí; i membre del Consell de Govern de la Unitat per a Diagnòstic per Imatge (UDIAT) d’aquest consorci.

El 1991 va rebre la Medalla Narcís Monturiol de la Generalitat i, el 2011, va ser guardonat amb la Creu de Sant Jordi.

 

Font: notícia de www.uab.es 21/09/2012

Fotografia: www.dcyt.com