Investigadors de la UAB han participat en una recerca internacional que ha aconseguit descriure l’estructura cristal·lina de la molècula que activa la resposta del sistema nerviós central a l’acció de l’opi i dels seus derivats, morfina i codeïna.

La recerca, que es publica aquesta setmana a la revista Nature, obre les portes a dissenyar millors fàrmacs per tractar el dolor i l’addicció. 

L’opi i els seus derivats, la morfina i la codeïna, estan entre les drogues més utilitzades per alleujar el dolor. L’efecte analgèsic, però també la sedació i la dependència, es produeixen quan la droga s’enllaça a una proteïna present en les cèl·lules del sistema nerviós central, el receptor “mu opioide”.

Un equip de recerca encapçalat per investigadors de la Universitat de Stanford (EUA), on ha participat l’investigador de la Facultat de Medicina de la UAB Leonardo Pardo, ha aconseguit desxifrar l’estructura cristal·lina tridimensional del receptor “mu opioide” amb una resolució de 2,8 Angströms. Aquesta estructura obre les portes al disseny estructural de nous fàrmacs per al tractament del dolor i de l’addicció, adreçats específicament a enllaçar-se amb el receptor “mu opioide”.

En la recerca, dirigida per científics de la Universitat de Stanford, a Califòrnia (EUA), han participat investigadors de la Universitat de Michigan (EUA), del CNRS francès, de la Universitat de Montpellier 1 i 2 (França) i de l’Institut de Genòmica Funcional de Montpellier, a més de l’investigador del Laboratori de Medicina Computacional de la Unitat de Bioestadística de la UAB, Leonardo Pardo. La investigació es publica a la revista Nature. 

Font i fotografia: notícia de www.uab.es  22/03/2012