L’escriptor i pensador José Luís Sampedro pronunciarà la conferència “Retorno al futuro” a l’acte d’inauguració de curs de la Facultat d’Economia i Empresa el 3 de novembre a les 12 h. L’acte es podrà seguir en directe a través del portal de la UAB a internet.

José Luís Sampedro (Barcelona, 1917) va realitzar estudis de ciències econòmiques i va esdevenir catedràtic d’estructura econòmica a la Universidad Complutense de Madrid. Ha estat també professor visitant a les universitats de Salford i Liverpool, al Regne Unit, i professor lector a la Bryn Mawr College d’Estats Units. A més, Sampedro va ajudar en els primers passos de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials de la UAB com a professor invitat durant els anys 1971-75.

Més interessat pel vessant sociològic de l’economia, als anys seixanta Sampedro va impartir classes també al Centro de Estudios e Investigaciones Sociológicas juntament amb José Luís Aranguren, Enrique Tierno Galván, José Antonio Maravall o José Vidal-Beneyto. El projecte tenia una marcada vocació social i volia plantejar una alternativa als programes acadèmics del franquisme. Va ser assessor del Ministeri de Comerç, assessor del Banco Exterior de España i, entre 1977 i 1979, senador per designació reial.

El pensament de Sampedro destaca pel seu compromís i la seva crítica al capitalisme i al neoliberalisme. És autor d’obres com Consciència del subdesenvolupament (1973), El mercat i la globalització (2002) o Economia humaniste. Més que xifres (2009). Recentment, ha prologat la traducció castellana del best seller anticapitalista Indigneu-vos!, de Stéphane Hessel.

Pel que fa a l’obra literària, Sampedro ha conreat especialment el terreny de la novel·la. Ha escrit, entre d’altres, El riu que ens porta (1961), Octubre, octubre (1981), El somriure etrusca (1985) o L’amant lesbià (2000). Ha publicat també algunes recopilacions de contes, obres de teatre, poesia i el llibre de memòries Escriure és viure (2005).

 

Data d’elaboració: 02/11/2011
Font i fotografia: notícia Cerdanyola Info, 31/10/2011