L’Aula Gran de la Masia Can Serraparera va acollir, el passat 7 de febrer, una jornada d’orientació sobre el sector de serveis a persones amb especials necessitats, que va comptar amb una cinquantena d’assistents i va estar presentada per Javier Montes, regidor de Promoció de l’Ocupació de la nostra ciutat, que va destacar la rellevància de l’ocupació a la nostra ciutat dins el sector de serveis a persones.
Aquesta jornada se situa dins el marc del Programa ILOQUID, mitjançant el Servei Municipal d’Ocupació, i està adreçat a persones aturades que volen professionalitzar-se en el sector de serveis a les persones de la tercera edat, sector en què es vol centrar Cerdanyola del Vallès.
L’objectiu principal ha estat el fet de donar eines de reflexió sobre l’adequació del perfil professional dins el sector de servei a les persones amb la finalitat de reincorporar a les persones beneficiàries d’aquest projecte al mercat laboral. Cal dir que les persones participants en el Programa ILOQUID podran qualificar-se per desenvolupar tasques dins d’aquest sector com d’auxiliar d’ajuda a domicili, auxiliar de geriatria i persones dependents i auxiliar de geriatria especialista en tècniques d’animació geriàtrica, sempre amb el suport del tècnic de referència.
La jornada es va basar en la presentació de diferents àmbits dins el sector de serveis a la tercera edat, amb la participació de ponents amb una llarga trajectòria dins el sector de serveis a persones amb especials necessitats, les quals ens van apropar al dia a dia que es viu tant en les residències com en els serveis a domicili.
Les ponents han estat les següents:
- Pietat Pérez. Directora de la Residència Assistida Centre de dia i Casal de Gent Gran de Cerdanyola del Vallés,. (ICASS) Generalitat de Catalunya, gestionada per la Empresa ASER. Auxiliars de geriatria, cuidadors professionals, cuidadors no professionals, Gerocultors, auxiliar d’infermeria en Geriatria …., tants noms per a un mateix perfil professional?. Descriu l’estructura dels treballadors d’una residència i remarca la importància de la formació en el sector de serveis a persones. També explica els objectius generals de les residències, que són incrementar en la mida que sigui possible la independència en les activitats diàries dels residents, així com mantenir-la en el temps, la independència pal•liativa i la cura de la gent gran.
- Emília Costa. Directora de la residència geriàtrica Sant Salvador i membre del Consell Municipal i de la Mesa de la Gent gran i malalties neurològiques de l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès. “L’excel.lència en el sector de serveis a les persones”. Fa incidència entre la diferència de luxe i necessitat dins una residència. Darrerament estan incrementant les residències de luxe però, per exemple una piscina és necessària en una residència? Potser pocs residents en podrien fer ús i caldria un nombre molt més elevat de cuidadors…
- Judit Sànchez. Neuropsicòloga de la Fundació privada Espai Salut. “Estimulació Cognitiva i Noves Tecnologies”. Presenta el Programa Informàtic on-line FesKits, que es pot adaptar a cada tipus de necessitat d’estimulació cognitiva i que té un cost poc significatiu. Explica que aquest programa és un complement als mètodes que s’apliquen a cada pacient.Carme Espuña. Cap de Serveis Socials de l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès, juntament amb Ester Rosauro i Antònia Bach. “Potencialitats del sector de serveis a les persones”. Ester Rosauro fa incís de nou en la importància de la formació contínua dins el sector, així de quin és el paper d’un auxiliar geriàtric, definint el tipus d’ajuda que ha de donar tant a la persona dependent com als seus familiars, sempre des del respecte i la empatia. Antònia Bach dóna importància a la necessitats de treballadors masculins en el sector, a més de la importància de la confidencialitat de la informació al realitzar serveis a domicilis i del reciclatge en la formació i la preparació tècnica.
Aquest projecte està subvencionat per la Diputació de Barcelona, pel Ministerio de Políticas Territoriales, pel Fons Social Europeu, i cofinançat per l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès.