El grup d’enginyeria i tecnologia SENER ha resultat adjudicatari del Sistema de Control d’Òrbita i Actitud (AOCS / GNC) de la sonda espacial científica Euclid. Amb aquest nou contracte, SENER passa a liderar com a contractista principal un sistema de màximes prestacions per a una missió científica d’alta rellevància i repercussió, de l’Agència Espacial Europea (ESA), amb el que confirma la seva posició d’empresa de referència en sistemes de AOCS / GNC de gran complexitat en el mercat cientificotecnològic. Amb el AOCS de Euclid, SENER consolida la seva progressió en aquest camp, a partir de les anteriors experiències en els AOCS de Herschel i de Planck, el recent èxit en el GNC de IXV, i l’actual responsabilitat en Proba-3, on és contractista principal de tota la missió.

SENER és prime contractor del AOCS / GNC d’Euclid, amb ADS-NL com a soci de referència, i com a tal la seva responsabilitat abasta des del disseny preliminar fins a l’acceptació en vol, passant pel disseny detallat, producció, integració, verificació i validació del sistema. Es tracta d’un dels sistemes més complexos del satèl·lit i ha d’aconseguir una estabilitat sense precedents que arribi als 75 mili-segons-de-arc en períodes de més d’11 minuts. Per a això, haurà de realitzar operacions d’arrencada i parada de les rodes de reacció cada vegada que es produeixi una observació, el que genera un cicle d’operació de les rodes no aplicat fins ara. Aquests requisits exigeixen també utilitzar un sistema de micro-propulsió d’alta precisió i un sensor de guiat de nou desenvolupament integrat en el pla focal del telescopi.

Euclid, una sonda per conèixer l’univers fosc

La sonda Euclid és una missió de cosmologia de l’ESA dedicada a estudiar la naturalesa de l’univers fosc (tant la matèria fosca com l’energia fosca). Per a això, la sonda incorpora un telescopi de 1,2 m de diàmetre, amb el qual pot efectuar observacions en els rangs visible i infraroig proper, i amb un ampli ample de banda amb espectroscòpia. L’objectiu és investigar l’evolució de les estructures còsmiques mitjançant les mesures de formes i desplaçament al vermell de la llum provinent de galàxies distants, amb informació que data de fins a 10 000 milions d’anys d’antiguitat.

Euclid serà llançat en 2020 des de Kourou, a la Guaiana Francesa, en un coet Soyuz i se situarà en una òrbita Lissajous d’alta amplitud al voltant del Segon punt de libració de Lagrange (L2) del sistema solar, distant 1,5 milions de km de la Terra, en una localització similar a la del satèl·lit Herschel, el AOCS també va ser desenvolupat sota responsabilitat de SENER.

Els sistemes de AOCS / GNC constitueixen una de les tres especialitats de SENER com a subministrador de productes i serveis d’enginyeria per a la indústria espacial, juntament amb la seva activitat en mecanismes de precisió i en sistemes òptics. Amb gairebé 50 anys d’experiència en Espai, SENER ha lliurat més de 260 equips i sistemes que s’han llançat amb èxit en satèl·lits i vehicles espacials per a agències dels EUA (NASA), Europa (ESA), Japó (JAXA) i Rússia ( Roscosmos).

Font: web de SENER