SENER forma part del Patronat de Eurecat, el gran Centre Tecnològic de Catalunya resultant de la integració dels centres tecnològics avançats de la xarxa TECNIO, un procés que unifica l’experiència de més de 700 professionals i que suma un volum d’ingressos de 50 milions de euros.
SENER, en resposta a una invitació formal de la nova Fundació, s’incorpora al grup de 14 empreses líders que formen part des d’avui del Patronat de Eurecat per potenciar el seu model de transferència tecnològica i contribuir a situar-lo com a referent en innovació industrial a Catalunya. Aquesta participació SENER és una nova mostra de la seva implicació en l’àmbit de la investigació. Com a empresa dedicada a la concepció i desenvolupament de productes d’alta tecnologia, SENER té en la innovació un dels seus pilars corporatius, ja que és la que li permet assolir i mantenir avantatges competitius i liderar sectors en Enginyeria i Construcció.
Per això, SENER manté des de la seva fundació, el 1956, una estreta col·laboració amb centres de recerca i universitats. A Catalunya, ha dut a terme projectes conjunts amb Ascamm (de la qual era patró fins a la data), el CTM, l’Institut de Biotecnologia i Biomedicina (IBB) i altres, i participa en la instal·lació Sincrotró ALBA i en programes de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), on a més imparteix classes i cursos de postgrau i patrocina premis que estimulen l’excel·lència acadèmica, com UPC Emprèn i el premi al millor projecte de fi de carrera a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeries Industrial i Aeronàutica.
SENER compta amb una seu a Barcelona des de 1993, en la qual treballen més de 300 professionals de diferents disciplines, entre enginyers, arquitectes, matemàtics, físics i mèdics. En els més de 20 anys d’activitat, SENER a Catalunya s’ha convertit en un centre d’excel·lència en les disciplines d’aeronàutica, sistemes ferroviaris, tecnologies hidràuliques, acústica, enginyeria de ports i costes, estructures civils, sistemes avançats de fabricació i assaig, instrumentació i electrònica per a ciència i experimentació de l’espai, mecatrònica de precisió per a astronomia i grans instal·lacions científiques, i tecnologia sanitària. Un edifici amb disseny eco-tecnològic que acaba de rebre la certificació VERDEGBCe del Green Building Council Espanya per incorporar solucions energèticament eficients. Els projectes desenvolupats des SENER en aquesta seu a Catalunya abasten components i sistemes de fabricació per a avions d’Airbus, Boeing i Embraer; infraestructures d’energia com Gate terminal (Països Baixos) i el port energètic de Jorf Lasfar (Marroc); línies ferroviàries com la connexió transfronterera d’alta velocitat Figueres-Perpinyà (Espanya-França), la línia 9 del metro de Barcelona i el tren de passatgers Toluca – Vall de Mèxic (Mèxic); projectes espacials com el sistema MARES instal·lat a l’Estació Espacial Internacional i els telescopis VLT GRAAL i E-ELT M5FU; tecnologia sanitària com el dispositiu automàtic de sembrat de plaques de laboratori AUTOPLAK; i programes navals com el Sistema FORAN de disseny i construcció de vaixells i artefactes marins.
Font: web SENER