SENER i ACCIONA integren el consorci escollit per desenvolupar clau en mà el complex termosolar de Kathu, un projecte liderat per GDF SUEZ amb socis sud-africans i que ha estat seleccionat pel Departament d’Energia de Sud-àfrica (DOE) per formar part del programa de desenvolupament de energies renovables del país (REIPPP), amb una inversió prevista de més de 500 milions d’euros.

Es tracta d’una planta de 100 MW de potència amb tecnologia de captadors cilindroparabólicos – concretament el sistema SENERtrough®-2, dissenyat i patentat per SENER – i capacitat d’emmagatzematge tèrmic de 4,5 hores gràcies a l’ús de sals foses. Situada a la localitat de Kathu, a la província de Northern Cape, la central estarà operativa el 2018 i serà capaç de subministrar electricitat a 80.000 llars.

En virtut de l’abast del contracte, SENER i ACCIONA van a dur a terme l’enginyeria, construcció i posada en marxa de tota la instal·lació. A més, el consorci constructor comptarà amb proveïdors de la zona, ja que el projecte té un fort compromís amb la comunitat local.

Per a ambdues companyies, aquest és el segon projecte termosolar a Sud-àfrica, després de la planta de Bokpoort (Upington), que estarà operativa a finals de 2015 i en la qual també són part del consorci constructor. Es tracta igualment d’un projecte clau en mà que fa servir tecnologia de captadors SENERtrough® i sistema d’emmagatzematge en sals foses.

En total, SENER ha intervingut en 29 plantes, la majoria construïdes com a clau en mà, a Espanya, EUA, Sud-àfrica i el Marroc, que representen més de 2.000 MWe de potència instal·lada i un estalvi superior al milió de tones anuals de CO2, el que confirma a l’empresa com a líder en energia termosolar, tant pel nombre de projectes en cartera com per les solucions tecnològiques pròpies. Algunes de les seves referències són veritables fites tecnològics, com Gemasolar i Valle 1 i Valle 2, a Espanya, o el complex Noor al Marroc, on SENER també forma part del consorci constructor tant en Noor 1 com en la segona fase (Noor 2 i Noor 3) recentment adjudicada.

Per la seva banda, ACCIONA és un dels principals operadors mundials d’energies renovables, amb una potència instal·lada en propietat de 8.500 MW, i proveïdor clau en mà d’instal·lacions de generació elèctrica en tecnologies eòlica, termosolar i fotovoltaica. En energia termosolar, opera 315 MW als Estats Units i Espanya, i ha construït més de 12 plantes. Entre els projectes en què treballa actualment destaquen Noor1 al Marroc i Bokpoort, a Sud-àfrica.

Font: web de SENER