L’empresa tecnològica Sener ha inaugurat les seves instal.lacions al Parc de l’Alba de Cerdanyola. El nou edifici, de 15.000 m2 i 25 milions d’euros de cost, compta amb oficines tècniques, dues sales blanques, un laboratori d’electrònica, dues sales d’integració de hardware i tallers mecànics de precisió.

Els responsables de l’empresa destaquen que l’edifici té autoconsum energètic gràcies a una pèrgola amb més de 1.160 metres quadrats de plaques fotovoltaiques i mesures d’eficiència energètica i climatització.

A les instal.lacions de Cerdanyola hi treballen 300 professionals de diversos sectors ja que Sener es dedica a projectes aeroespacials, sistemes ferroviaris, tecnologies hidràuliques, enginyeria de ports, tecnologia sanitària o mecatrònica de precisió per a astronomia, entre d’altres disciplines. Entre els projectes que té en marxa actualment Sener, els seus responsables esmenten le sobres de la L9 del metro de Barcelona i altres metros a Lusail -Qatar-, Orà -Algèria-, Lima -Perú-, Bogotà -Colòmbia- o Sao Paulo -Brasil-, instal.lacions portuàries a A Corunya, Castelló o Zarziz -Tunisia-, la línia ferroviària transfronterera amb Perpinyà, treballs en plantes de gas natual liquat a Bèlgica o un port energètic al Marroc,  entre d’altres.

Entre la maquinària d’alta tecnologia present al centre de Cerdanyola hi ha el dispositiu Autoplak de sembra automàtica de mostres per al cultiu de plaques de microbiologia o el sistema per a la recerca sobre l’atròfia muscular i per a l’exercici que està present a l’Estació Espacial Internacional per paliar els efectes de la ingravidesa entre els astronautes.

L’empresa també ha rebut crítiques a Cerdanyola per les bonificacions fiscals obtingudes en la construcció de l’obra i tenir projectes relacionats amb la indústria armamentística com el disseny de sistemes de control per a míssils o d’unitats de processament d’imatges per a avions militars.

Model econòmic de futur

El conjunt del grup Sener té una facturació anual superior als mil milions d’euros, 5.500 treballadors i centres a diversos països europeus, asiàtics, africans i de nord i Sudamèrica.Jorge Sendagorta, president de Sener Espanya, destaca que el gruo travessa la crisi amb èxit perquè es fonamenten en la innovació i la projecció internacional amb una inversió de 75 milions d’euros l’any passat en projectes d’Investigació + Desenvolupament.

Des de la Generalitat consideren Sener un referent empresarial per al model econòmic de futur basat en la constant reinvenció, la internacionalització, la col.laboració empresarial i la innovació. Pere Torres, secretari d’Empresa i Competitivitat, explica que Sener forma part d’una economia que “aposta pel valor afegit i no pel baix cost” i que ha entès que “ja no hi ha mercat domèstic i exterior, sinó un mercat global que ha de ser l’objectiu d’empreses grans i petites”.

Tant Generalitat com Ajuntament de Cerdanyola destaquen la presència de Sener com a molt important pel desenvolupament del Parc de l’Alba com un dels motors econòmics del país. L’alcaldessa de la ciutat, Carme Carmona, remarca que aquesta actuació suposa una aposta de Cerdanyola per un model econòmic de qualitat i excel.lència, amb activitat sostenible que genera ocupació i busca la millora de la qualitat de vida de la població de la ciutat. 

L’empresa Sener té divisió a Catalunya des de l’any 1993 i des d’ahir la seu central és a Cerdanyola.

Font: web Cerdanyola.info