El grup d’Enginyeria i Tecnologia SENER va exposar sobre la seva participació en el satèl·lit GAIA en un esdeveniment organitzat per l’Agència Espacial Mexicana (AEM) i la Secretaria de Comunicacions i Transports (SCT), que es va dur a terme el dijous 19 i divendres 20 de febrer a la Ciutat de Mèxic, l’objectiu és mostrar la tecnologia darrera de les grans missions recents d’exploració espacial de la humanitat.

La responsable de desenvolupament de negoci de la Unitat Estratègica de negoci Aeroespacial a Mèxic, Soledad Garrido, va explicar sobre el projecte en general, i en específic sobre el disseny, fabricació i verificació del para-sol desplegable del satèl·lit, de 10 metres de diàmetre, amb 12 marcs idèntics de desplegament simultani que subjecten dues mantes tèrmiques col·locades en paral·lel, i la comesa és conservar la baixa temperatura dels instruments i assegurar l’estabilitat tèrmica dels elements òptics; així com sobre el subsistema de posicionament dels miralls secundaris dels telescopis, anomenat M2M, que uneix el mirall reflector al banc òptic i que comprèn tant el mecanisme M2MM com la unitat electrònica, anomenada MDE, tots dos realitzats per SENER.

La missió científica Gaia, de l’Agència Espacial Europea, es va llançar el 2013 amb l’objectiu d’observar i catalogar milions d’estrelles, l’1% de les que poblen la Via Làctia, a través de dos telescopis i els seus corresponents instruments. D’altra banda, s’espera que Gaia descobreixi milers d’objectes celestes i proporcioni noves proves sobre la relativitat i la cosmologia en general.

SENER porta participant gairebé mig segle en el sector Aeroespacial. Concretament en Espai, SENER ofereix serveis d’enginyeria i producció en tres àmbits d’activitat: mecanismes; sistemes òptics; i sistemes de guiatge, navegació i control (GNC). En aquests 50 anys ha desenvolupat més de 260 equips i sistemes embarcats en satèl·lits i vehicles espacials, una experiència que pot aportar aquí a Mèxic. Per això, des de 2012, SENER i l’AEM van signar un conveni de col·laboració per dur a terme activitats de cooperació en el sector espacial mexicà. Aquest és el primer conveni d’aquest tipus que va subscriure l’AEM amb una empresa privada i atorga igualment instruments de col·laboració amb institucions d’educació

Aquesta experiència de SENER és part d’una àmplia cartera de referències en Enginyeria i Construcció a Mèxic, en la qual destaquen projectes d’Energia i Processos com el cicle combinat d’Aigua Prieta II, la cogeneració TG-8 Madero; les plantes de cogeneració de CYDSA; la planta de cogeneració de 95 MW de Alpek, en Cosoleacaque Veracruz; la planta petroquímica La ros i les hidrodesulfuradoras de dièsel de les refineries de Tula i Salamanca, a Veracruz, per PEMEX. A més se suma als projectes d’Infraestructures i Transport com el tren de passatgers ens Toluca i Vall de Mèxic, el lliurament ferroviari de Morelia, l’Hospital General de Mèxic, l’aeroport de la Ciutat de Mèxic i diversos treballs a l’autopista Durango – Mazatlan i en sistemes de transport intel·ligent en carreteres de tot el país, per a clients com SCT, BANOBRAS i CAPUFE. En l’àmbit Naval, a projectes relacionats amb el sector del petroli.

Font: web SENER