Les dades reals tiren per terra el mite que l’emprenedor és un jove amb molts arrests i més aviat poca experiència. Així, els professionals de més de 50 anys que es converteixen en empresaris a Espanya són ja una comunitat creixent.

Segons l’informe Global Entrepreneurship Monitor 2011, els majors de 45 anys van engegar el passat any més de la quarta part de les noves empreses (26%), mentre que un any abans havien estat el 19%. De fet, l’edat mitjana dels emprenedors al nostre país ja es xifra en més de 38 anys.

Les transformacions revolucionàries al mercat laboral permeten parlar d’un canvi en el qual no hi haurà llocs de treball, sinó creadors d’idees i de valor, que funcionaran en una organització o pel seu compte. I una bona sortida professional és treballar per projectes. Aquí és on els professionals sènior poden reconvertir-se en freelance, assessorant en diferents matèries a empreses, col·laborant en diferents plans, en projectes de consultoria o management.

La capacitat d’adaptació, l’experiència i la flexibilitat pesen més que els anys. La veritat és que la generació O (unretired, els que no es jubilen) creix en les empreses. Bé perquè no poden, o perquè no volen, aquells que abans s’anaven als 65 perllonguen la seva carrera i plantegen nous reptes a les organitzacions, complicant les relacions entre empleats i ocupadors. Però molts escullen el camí de la creació de noves empreses.

– Els sènior poden oferir la seva experiència i en alguns casos, com a persones tècniques o directius, ajudar a uns altres en el que ells saben; emprenent nous projectes, o ben movent la xarxa de contactes per buscar noves opcions. L’agenda d’aquests professionals és una altra de les bases amb les quals poden explicar a l’hora d’ocupar un buit en una empresa o per iniciar un nou pla de negocis pel seu compte.

Mai és massa tard per perseguir el que a un li agrada. Per què parar ara? No es desanimi, i molt menys per alguna cosa que tingui a veure amb la seva edat. Si posa passió en el seu negoci, segueixi el seu camí. Pot fixar-se en uns altres que comparteixin el seu esperit emprenedor. Relacioni’s amb persones d’idees afins.

Font i fotografia: notícia de www.expansion.com  30/04/2012