Sevibe Cells creixerà amb el seu nou laboratori a Girona
La conservació de cèl·lules mare de la sang del cordó umbilical s’utilitza per al tractament de més de 80 malalties. “Són cèl·lules que es recullen en el moment del part, abans es tiraven i ara es guarden, perquè són grans aliades per lluitar contra afeccions”, explica Eloi Palà, director general de l’empresa Sevibe Cells. La companyia, amb seu a Cerdanyola del Vallès, és una de les principals del sector privat especialitzades en l’extracció, processament i conservació d’aquest tipus de cèl·lules, que s’extreuen de la sang del cordó umbilical en el moment que a mare dóna a llum .
Sevibe és l’única empresa amb laboratori propi per al processament d’aquest tipus de cèl · lules a Catalunya, i preveu augmentar en els pròxims tres anys la seva implantació al mercat espanyol, on ara només té una penetració del 4%. La firma compta amb 45 empleats, preveu facturar 4,5 milions al 2012 i entre els seus accionistes estan Miquel Àngel Bonachera i Sergi Audivert, socis fundadors d’AB Biotics.
El tractament de malalties amb cèl·lules mare és, segons Palà, més eficaç que el tractament amb cèl·lules de la medul·la òssia ja que “són més joves, tenen menys rebuig i major capacitat de diferenciació respecte a altres cèl·lules “, aclareix el director general. L’empresa ofereix també serveis d’assistència mèdica i econòmica i compta amb una cartera de clients entre les quals hi ha més de 7.000 famílies a tot Espanya.
Centre de processament
El laboratori de Sevibe Cells, ubicat al Parc Científic i Tecnològic de Girona, està operatiu des de 2011 i va requerir amb una inversió de 4 milions d’euros. “Als nostres clients els crea molta més confiança i proximitat saber que les cèl·lules es processen aquí, però després per llei hem d’enviar al nostre banc central fora d’Espanya”, comenta Palà. I és que l’actual legislació no permet conservar cèl·lules mare en bancs a Espanya per a ús privat. Sevibe Cells té una aliança amb el grup FamiCord, un dels principals bancs europeus de conservació d’aquest tipus de cèl·lules que ja ha treballat amb més de 60.000 famílies. Els clients de Sevibe Cells tenen la possibilitat d’escollir entre conservar les cèl·lules en un banc certificat a Polònia o a Alemanya, tots dos controlats per FamiCord.
A Espanya hi ha uns vuit bancs públics dedicats a la conservació de cèl·lules mare, i a nivell privat hi ha aproximadament nou companyies. “El problema de les empreses públiques és que no et garanteixen que tinguis accés a les cèl·lules, és com una donació”, explica Palà, que assegura que als EUA hi ha molta més col·laboració publicoprivada en el sector, la qual cosa facilita el seu creixement i la seva implantació en el mercat. Segons Palà, el laboratori de Girona s’ha creat amb un clar objectiu: “volem convertir-lo en el primer laboratori de processament privat de cèl·lules mare del Sud d’Europa”, explica el directiu. El preu mitjà dela conservació durant 20 anys de les cèl·lules mare ronda els 1.990 euros, i ara el principal projecte de la companyia és la investigació per poder utilitzar les cèl·lules mare en medicina regenerativa.
“L’ideal seria que en el futur, en lloc d’haver de trasplantar òrgans, poguéssim inserir cèl·lules mare en el pacient perquè el teixit s’autorregeneri “, apunta Palà.
Font: notícia de l’ Expansión 26/11/2012