Durant la Jornada “Mobilitat i transport en les Smart Cities”, organitzada pel Parc de Recerca de la UAB, investigadors i professionals del sector han presentat les últimes novetats en aquest camp.

La progressiva concentració de persones en les zones urbanes és un fenomen que no para d’augmentar. A Espanya, 7 de cada 10 habitants viuen en grans ciutats o poblacions adjacents que s’han anat unint al nucli urbà principal, conformant una àrea densament poblada i que requereix d’estratègies comunes de gestió del territori i dels seus serveis. En aquest context, l’ordenació del transport i la mobilitat de les persones és cada vegada més un factor essencial, que permetrà garantir l’èxit de les anomenades “ciutats intel·ligents”.

Jordi Marquet, director del Parc de Recerca de la UAB, entitat organitzadora de la Jornada “Mobilitat i transport en les Smart Cities”, explica que “una de les claus de l’èxit de les ciutats intel·ligents serà l’ordenació de la mobilitat i el transport de persones i mercaderies, un àmbit en el que investigadors del PRUAB estan treballant amb l’objectiu de desenvolupar projectes que millorin la qualitat de vida del ciutadà de les grans ciutats”.

Durant la trobada que s’ha celebrat el 17 de maig, investigadors i professionals del sector han presentat les últimes novetats i han explicat les seves experiències en un àmbit en el qual necessàriament hauran d’apostar les grans metròpolis per racionalitzar el trànsit i per augmentar la seguretat i la sostenibilitat econòmica i mediambiental que suposa desplaçar a milions de persones cada dia.

Entre les innovacions tecnològiques que s’han presentat destaquen dispositius com eco-DRIVERS, gràcies al qual es podran reduir els accidents de trànsit, o aplicacions de mòbil com OnTheBus, que permetrà als ciutadans moure amb major eficàcia per la ciutat.

“Segons les nostres previsions, alguns dels projectes que s’han presentat en la jornada veuran la llum en un termini no superior a 5 anys”, explica el Dr Marquet. “Un dels objectius prioritaris de la Jornada és establir futures col·laboracions entre els participants, a partir dels contactes generats entre investigadors i inversors, en un esforç per potenciar la microempresa tecnològica com a motor de dinamització de la ciutat intel·ligent”, afegeix.

L’esdeveniment, que s’emmarca en les Jornades Empresarials UAB30, ha comptat, a més, amb la participació d’empreses com Abertis Telecom o INDRA, companyies que han apostat per la investigació i el desenvolupament de projectes innovadors que repercuteixen a una millor qualitat de vida en els nuclis urbans.

Font i fotografia: notícia de parc.uab.es 17/05/2012