Investigadors del Centre Nacional d’Investigacions Oncològiques (CNIO) han provat amb èxit la primera teràpia gènica contra el decaïment de l’organisme associat a l’envelliment. De moment, la teràpia antienvelliment ha aconseguit, amb un sol tractament, perllongar la vida de ratolins fins a un 24%.

El treball, que es publica en la revista EMBO Molecular Medicine, desenvolupa una estratègia mai abans emprada per combatre l’envelliment. Es tracta d’un tractament efectiu i segur (en el model animal), que actua directament sobre els gens, però que s’aplica en animals adults una sola vegada.

Coordinat per la directora del CNIO, María A. Blasco, i per Bruno M. Bernardes de Jesús, coautor del treball, en col·laboració amb Eduard Ayuso i Fátima Bosch, del Centre de Biotecnologia Animal i Teràpia Gènica de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), el grup d’investigadors va tractar a ratolins adults, d’1 any, i a altres rosegadors més vells, de 2 anys. En tots dos casos la teràpia gènica va tenir un efecte “rejuvenecedor”, escriuen els autors.

Telomerasa
Els ratolins que van ser tractats en complir l’any van viure, de mitjana, un 24% més, mentre que els de 2 anys ho van fer un 13% més. La teràpia consisteix a aconseguir que les cèl·lules generin telomerasa, l’enzim que ralenteix el rellotge biològic.

En general, la teràpia va millorar sensiblement la salut dels animals, retardant l’aparició de malalties associades a l’edat (com la osteoporosis i la resistència a la insulina) i millorant els valors d’indicadors d’envelliment, especialment la coordinació neuromuscular.

Aquest treball “demostra que és possible desenvolupar una teràpia gènica antienvelliment amb telomerasa sense augmentar per això la incidència de càncer”, escriuen els autors. “Els organismes adults acumulen danys en l’ADN resultat de l’escurçament dels telómeros, aquest treball mostra que una teràpia gènica basada en la producció de telomerasa és capaç de reparar o retardar aquest tipus de dany”, afegeixen.

Font i fotografia: notícia de  www.elperiodico.com 15/05/2012