El Parc de Recerca UAB ha posat en marxa un laboratori per a la generació de projectes en l’àmbit de l’envelliment. A través d’una dinàmica innovadora, ha creat un espai on investigadors, empreses, emprenedors i usuaris treballen conjuntament per generar idees, productes i serveis.

En un moment de crisis econòmica on les empreses han d’aconseguir posicionar els seus productes o generar-ne de nous és important que es puguin aprofitar sinèrgies entre els diferents actors de la societat. En aquest sentit, el Parc de Recerca UAB ha activat un laboratori d’idees perquè empreses, investigadors i usuaris treballin en xarxa per proposar solucions i millores a l’envelliment de la nostra societat.
 
Des del passat mes de gener s’han dut a terme diferents tallers amb una dinàmica de Design Thinking, és a dir, amb un disseny obert i col·laboratiu, en els quals han participat els diferents actors. En aquestes sessions, s’han creat grups creatius que han treballat conjuntament per generar projectes. Sistemes de teleassistència a través de la Kinect, la creació d’aliments funcionals o el desenvolupament d’un sistema pedagògic d’acostament de les noves tecnologies a la gent gran són algunes de les iniciatives que han sorgit.
 
La sessions han comptat amb la col·laboració d’investigadors ubicats al Parc de Recerca UAB, provinents de l’Escola d’Enginyeria de la UAB, l’Institut en Investigació en Intel·ligència Artificial (IIIA-CSIC) o l’Institut de l’Envelliment, entre d’altres. També han participat empreses com Natura Bissé, Laboratoris Ordesa i Gallina Blanca. Per la seva banda, un grup de possibles usuaris, composat per familiars de persones dependents, estudiants del programa “La Universitat a l’abast” de la UAB i personal de l’administració pública, en concret de l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès, han avaluat les propostes i han ofert solucions de millora.
 
Mitjançant aquesta iniciativa s’estan generant propostes empresarials, a la vegada que s’ha posat en contacte col·lectius que normalment no coincideixen. L’objectiu final és apoderar a empresaris, investigadors i usuaris amb noves tècniques de treball que els permetin seguir desenvolupant noves idees i autoestructurar-se d’una forma més innovadora per incorporar més creativitat en els seus processos.
 
El laboratori de generació de projectes preveu la celebració de tres sessions més on definir i preparar els projectes presentats amb l’objectiu que esdevinguin una realitat. Aquesta iniciativa, que compta amb la col·laboració de l’empresa La Mandarina de Newton, està finançada sota el projecte de promoció de l’àmbit de la B30 del Servei Català d’Ocupació (SOC).