Emily Whitehead és la primera nena a vèncer la leucèmia limfoide aguda (LLA) a través d’un innovador tractament en el que les seves pròpies cèl.lules immunitàries van ser reprogramades genèticament per lluitar contra el càncer. Onze mesos després del tractament, realitzat a EUA, el càncer està remetent.

La leucèmia que patia Emily sovint té cura. No obstant això, si és el cas es tractava d’un tipus de Leucèmia d’alt risc que es va fer resistent als tractaments convencionals. Els investigadors nord-americans van anunciar els èxits prometedors d’aquest nou tipus de teràpia cel.lular, que va permetre a diversos malalts, entre ells Emily, obtenir la remissió de la malaltia al “reprogramar” els limfòcits del seu cos (encarregats de coordinar la resposta immune) perquè ataquin les cèl.lules cancerígenes. La tècnica consisteix a eliminar de la sang dels malalts dels limfòcits T (principals cèl.lules del sistema immunitari) per modificar genèticament, mitjançant un virus, i dotar-los d’un receptor molecular que els permeti atacar les cèl.lules cancerígenes.

El cas d’Emily mostra el “potent efecte anticancerigen que tenen aquestes cèl.lules en els nens”, segons va afirmar a la revista England Journal of Medicine el coautor de la investigació, Stephan Grupp. A més d’Emily, un grup d’adults d’edats entre 23 i 66 anys, que pateixen també LLA, van ser sotmesos a aquest tractament i en tres d’ells el càncer ha entrat en remissió.

“Encara que el nou tractament sigui prometedor contra el càncer s’ha d’ajustar encara per obtenir un a eficàcia òptima i duradora, i minimitzar també els efectes secundaris”, afirmen els investigadors, “en el nostre cas, les dades que hem recollit semblen tan prometedors que esperem passar a la segona fase de l’estudi “, afegeixen.

Cada pacient té necessitat d’un tractament individualitzat i haurà de prendre medicaments per potenciar les seves defenses immunitàries.

Font: http://www.sevibe.es/blog/una-nina-de-7-anos-vence-a-la-leucemia-gracias-a-la-terapia-celular/